Κουνουποκτονίες και σε εξωτερικούς χώρους σπιτιών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ιδιαίτερη έμφαση στους παρακάρλιους οικισμούς

Με μία σημαντική καινοτομία για πρώτη φορά φέτος, την ανάληψη δράσεων καταπολέμησης κουνουπιών ακόμη και σε ιδιωτικούς εξωτερικούς χώρους σπιτιών, όπως σε αυλές και κήπους,  ξεκίνησε η υλοποίηση του Προγράμματος Κωνωποκτονίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους παρακάρλιους οικισμούς,  ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Ευαγ. Αποστόλου επικεφαλής επιστημονικού κλιμακίου επισκέφθηκε περιοχές που επλήγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη θεομηνία και πραγματοποίησε ενημερωτικές συσκέψεις τόσο με φορείς, όσο και με κατοίκους της περιοχής, αρχικά στα χωριά Καλαμάκι και  Αμυγδαλή, όπου παρευρέθηκαν και κάτοικοι Καστρίου και Νεοχωρίου αλλά και ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Αντ. Γκουντάρας.

Στη συνέχεια στο Κιλελέρ είχε συνάντηση με τους προέδρους των παρακάρλιων κοινοτήτων Μέλισσας, Κιλελέρ, Στεφανοβικείου, Σωτήριου, Μ. Μοναστηρίου, Νίκης, Γαλήνης και Χάλκης, παρουσία και  δημοτικών συμβούλων της περιοχής,  που  επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών τόσο στη λίμνη Κάρλα, τις παρακάρλιες περιοχές και εντός των οικισμών, όσο και για τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, όπως την  εξάλειψη εστιών στάσιμων νερών στους εξωτερικούς χώρους των κατοικιών που ευνοούν την ανάπτυξη κουνουπιών.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε τη μεγάλη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην προστασία των κατοίκων των παρακάρλιων περιοχών από τα κουνούπια και  αποτυπώνεται στις προγραμματισμένες δράσεις της στο αστικό σύστημα (σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους) που θα πραγματοποιηθούν φέτος για πρώτη φορά.

 

Αυτές κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες και αφορούν σε:

  • Χαρτογράφηση όλων των εν δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών (βόθροι, στέρνες, δοχεία συλλογής υδάτων, απορροές αποχετεύσεων, πλημμυρισμένα υπόγεια σπιτιών κ.α.) στους ιδιωτικούς χώρους των σπιτιών, όπως αυλές και κήποι όλων των παρακάρλιων οικισμών
  • Χαρτογράφηση όλων των εν δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στους κοινόχρηστους χώρους (φρεάτια και καναλάκια ομβρίων υδάτων, συντριβάνια, δεξαμενές εκτός λειτουργίας, ανεξέλεγκτοι χώροι απόθεσης απορριμμάτων κ.α.) όλων των παρακάρλιων οικισμών
  • Δράσεις προνυμφοκτονίας και υπολειμματικής ακμαιοκτονίας στις ανωτέρω εστίες

Επισημαίνεται ότι οι ψεκαστικές παρεμβάσεις θα διενεργούνται με εγκεκριμένα σκευάσματα που δεν έχουν  επιπτώσεις στην υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.