ΛΑΣ Θεσσαλίας: «Λευκό» για την σύμβαση «Κατασκευής Πράσινου Σημείου & Σ.Μ.Α.Υ. Δήμου Σκοπέλου»

Η Λαική Συσπείρωση, στην συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στο θέμα της υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Σκοπέλου για την «Κατασκευή Πράσινου Σημείου & Σ.Μ.Α.Υ. Δήμου Σκοπέλου», ψήφισε ΛΕΥΚΟ, γιατί εξακολουθεί να έχει ορισμένα ερωτήματα και επιφυλάξεις, που διατυπώθηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου από τους συμβούλους της Λαικής Συσπείρωσης.
Ερωτήματα για το ποιος θα έχει τη λειτουργία του; Έχει ο Δήμος αυτή τη δυνατότητα ή θα εκχωρηθεί σε ιδιώτη κάτι που μας βρίσκει αντίθετους; Θα επιβαρυνθούν με επιπλέον δημοτικά τέλη οι Σκοπελίτες; Η περιβαλλοντική μελέτη, έλαβε υπόψη της τα πλημμυρικά φαινόμενα που δίνει η περιοχή; Είναι συμβατή η λειτουργία του Πράσινου Σημείου με το χαρακτήρα της περιοχής που προτείνεται η οποία συνυπάρχει με κατοικίες και τουριστικές επιχειρήσεις;
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, πέρα απ’ αυτά, ξεκαθάρισε τη θέση της για την ανακύκλωση. Τάσσεται υπέρ των δράσεων πρόληψης της παραγωγής απορριμμάτων και προώθησης της πραγματικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα: των μετάλλων, του χαρτιού και των φιαλών (γυάλινων και πλαστικών) μέσω σημείων ανακύκλωσης, σε συνδυασμό με το σύστημα πόρτα – πόρτα σε πηγές αυξημένης παραγωγής (περιλαμβανόμενων δεματισμένων κουτιών και κιβωτίων από χαρτονάκι και χαρτόνι). Ο περαιτέρω διαχωρισμός ανά είδος των πιο πάνω συλλεγόμενων αποβλήτων θα γίνεται σε απλές, λόγω της καθαρότητάς τους, εγκαταστάσεις. Αντίστοιχες δράσεις και για την ανακύκλωση του οργανικού κλάσματος (των βιοαποβλήτων) με αερόβια ζύμωση (κομποστοποίηση) μέσω του δικτύου «καφέ κάδων» σε συνδυασμό με πρόγραμμα χωριστής συλλογής κλαδεμάτων – πρασίνου.
Εμείς την εντάσσουμε στο συνολικότερο πλαίσιο αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων μακριά από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, από τα χαράτσια, από τις πανάκριβες ΜΕΑ, που μόνο σε ανακύκλωση δεν συμβάλλουν καθώς είναι σχεδιασμένες στη μετατροπή των ανακυκλώσιμων υλικών σε επιδοτούμενο καύσιμο, ρυπογόνο σκουπίδι για τις τσιμεντοβιομηχανίες και τις μονάδες καύσης αποβλήτων, με το οποίο είμαστε αντίθετοι.
Τα υπολείμματα των μονάδων ήπιας επεξεργασίας (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών – ΚΔΑΥ, Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων – ΜΕΒΑ), Πράσινα Σημεία) και το δραστικά απομειωμένο ρεύμα των συμμείκτων, απαλλαγμένα σε καθοριστικό βαθμό από τα οργανικά απόβλητα, οδηγούνται σε ασφαλείς χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ), που θα τηρούν τις προδιαγραφές λειτουργίας, που μέχρι τώρα παραβιάζονται.
Είμαστε αντίθετοι στην εκχώρησή της στο κεφάλαιο με τα ιδιωτικά συστήματα διαχείρισης συσκευασιών και μ’ όποιον άλλο τρόπο γίνεται αυτό.
Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα γενικότερα. Συγκρότηση, επίσης, ενιαίου δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη λειτουργία των υπόψη έργων. Απορρίπτουμε τις ΣΔΙΤ, τις συμβάσεις παραχώρησης και κάθε είδους ιδιωτικοποίηση.
Απορρίπτουμε τη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής, το «πληρώνω όσο πετάω» και μια σειρά άλλα φοροληστρικά εργαλεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.