Λίνα Μενδώνη: Προσεχώς αρχαιολογικός χώρος το Κάστρο Πτελεού

Το Κάστρο του Πτελεού έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με το υπ’ αριθμ. 7/25-2-1922 Β.Δ. (ΦΕΚ 28/Α’/26-2-1922) και την Υ.Α. υπ’ αριθμ. 6533/ 25-5-1962 (ΦΕΚ 190/Β’/2-6-1962), τονίζει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για κήρυξη του κάστρου σε αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με την υπουργό στην κορυφή του λόφου «Κάστρο» στον οικισμό Πηγάδι Πτελεού Δ. Αλμυρού Π.Ε. Μαγνησίας, διατηρούνται τα ερείπια του οχυρωμένου βυζαντινού Κάστρου του Πτελεού, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων, και ισχυρός ενετικός πύργος. Δεύτερος ενετικός πύργος γνωστός ως «Αλατόπυργος», διατηρείται στα ριζά του λόφου.

«Σε επόμενες ενέργειες για την προστασία και ανάδειξη του κάστρου του Βυζαντινού κάστρου και του Ενετικού πύργου στην κορυφή του λόφου, καθώς και του λεγόμενου «Αλατόπυργου» στα ριζά του, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας καταρτίζει φάκελο για την υποβολή πρότασης κήρυξης και οριοθέτησης του λόφου ως αρχαιολογικού χώρου και καθορισμού ζωνών προστασίας», τονίζει η υπουργός Πολιτισμού.