Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού «σπάνε» τον κύκλο της βίας και … βραβεύονται

Δημιούργησαν ταινία, αντιδρώντας στη βία κατά των γυναικών

Μια μεγάλη διάκριση έλαβε το 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού, καθώς η ταινία που δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη μαθητών και εκπαιδευτών με τίτλο «Ο κύκλος της βίας» έλαβε βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ταινιών με θέμα «Το φύλο σε πρώτο πλάνο», που διοργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Η κ. Βάσω Αναγνώστου καθηγήτρια του ΕΠΑΛ, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την πρωτοβουλία δημιουργίας της ταινίας και ιδίως με θέμα τη βία. Όπως εξήγησε η κ. Αναγνώστου μαζί με τη συνάδελφό της κ. Ιωάννα Αλαφροπάτη θέλησαν την περσινή χρονιά να ασχοληθούν με την έμφυλη βία, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και κυρίως τη βία κατά των γυναικών.
Η πρόταση αυτή, βρήκε θετική ανταπόκριση στα παιδιά και όλοι μαζί ως μία ομάδα εργάστηκαν πάνω στην ιδέα, μέσω και του προγράμματος Αγωγής Υγείας. Όλη την χρονιά έγιναν παρουσιάσεις, συζητήσεις και στο τέλος αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την εργασία τους αυτή με τη δημιουργία μιας μικρής ταινίας.
Η ταινία διάρκειας 4 λεπτών στάλθηκε στον διαγωνισμό, εντυπωσίασε και έλαβε βραβείο, με τα παιδιά να χαίρονται ιδιαιτέρως, καθώς είδαν ότι η προσπάθειά τους είχε αποτέλεσμα.

«Θέλησαν να δοθεί έμφαση στον κύκλο της βίας»

Μιλώντας για τη ματιά της ταινίας η κ. Αναγνώστου εξήγησε ότι θέλησαν να δοθεί έμφαση στον κύκλο της βίας, καθώς η βία κατά των γυναικών από τους συντρόφους τους έχει μία επανάληψη και δημιουργεί έναν κύκλο, με μικρά κακοποιητικά στοιχεία στην αρχή τα οποία εξελίσσονται και μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε μια γυναικοκτονία και να κλείσει έτσι ο κύκλος.
«Με αυτή τη ματιά το είδαμε και κάπως έτσι το παρουσιάσαμε, δίνοντας όμως και το θετικό μήνυμα ότι η γυναίκα μπορεί να μην υποστεί τον κύκλο της βίας, μπορεί να τον σπάσει σε κάθε κομμάτι, σε κάθε φάση και να βγει από αυτό δυνατή», σχολίασε η κ. Αναγνώστου χαρακτηριστικά.

Πρωταγωνιστές μαθητές και μαθήτριες

Πρωταγωνίστριες της ταινίας, οι μαθήτριες του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας του ΕΠΑΛ, καθώς το θέμα αφορούσε κατά κύριο λόγο γυναίκες, ωστόσο υπήρξε σημαντική βοήθεια και από τους μαθητές του σχολείου, που συμμετείχαν στη δημιουργία της ταινίας.
Οι μαθήτριες με το πρόσωπο και την έκφρασή τους προσπαθούν να αποτυπώσουν το κάθε στάδιο από μια εκδήλωση βίαιου επεισοδίου πάνω τους με το κατάλληλο μακιγιάζ να βοηθά στην αληθοφάνεια των σκηνών. Τα κορίτσια που παρουσιάζονται δεν μιλούν, παρά μόνο λειτουργούν με την έκφρασή τους, καθώς υπάρχουν αφηγητές που διηγούνται την κάθε ιστορία. Φυσικά η ταινία προσέφερε στον θεατή και τη θετική ματιά, καθώς ολοκληρώνονταν με τα κορίτσια χαρούμενα, χωρίς σημάδια βίας, καθώς είχαν σπάσει τον κύκλο.
Η ταινία θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του σχολείου, ενώ η βράβευση θα γίνει στην έναρξη του 25ου Φεστιβάλ στον Πύργο Ηλείας, το οποίο διεξάγεται από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.