Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας;

«Όσο υψηλότερη είναι η συναισθηματική νοημοσύνη ενός λαού τόσο πιο πετυχημένος και ευτυχισμένος είναι», τονίζει ο Αργύρης Μάρδας

«Δεν ζούμε σε κανονικές εποχές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων, με τον Αργύρη Μάρδα να εξηγεί ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους ύπαρξης του Κέντρου. Ο Αργύρης Μάρδας, συγγραφέας και δημιουργός του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων καλεσμένος στο Ράδιο ΕΝΑ και συνομιλώντας με τον Ηλία Κουτσερή αναφέρθηκε στο Κέντρο Συναισθημάτων, τους σκοπούς, τους λόγους ύπαρξης, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας.
Τι είναι όμως το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων;
«Ο λόγος ύπαρξης του Κέντρου είναι ότι θέλουμε κάποια στιγμή να μην υπάρχει κανένας … λόγος ύπαρξης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας και όσο πιο απλά μπορεί, έχοντας πετύχει ως Κέντρο τη συναισθηματική εκπαίδευση που χρειάζεται ένας λαός για να μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, χωρίς να φορτίζεται συναισθηματικά από τις διάφορες καθημερινές καταστάσεις που βιώνει, κάτι το οποίο, φυσικά, είναι πολύ δύσκολο, σημειώνει.
Εξηγεί ότι το Κέντρο μελετά και ειδικεύεται πάνω στη συναισθηματική νοημοσύνη η οποία ενημερώνει ότι είναι υπεύθυνη για την ευτυχία και επιτυχία στη ζωή του ανθρώπου. «Όσο υψηλότερη είναι η συναισθηματική νοημοσύνη ενός λαού τόσο πιο πετυχημένος και ευτυχισμένος είναι». Τα αποτελέσματα του Κέντρου παρουσιάζονται κάθε ένα με δύο χρόνια, ύστερα από διαρκή έρευνα, ενώ στη συνέχεια, όπως ενημερώνει ο κ. Μάρδας, το Κέντρο εκδίδει έναν συναισθηματικό οδηγό ή οργανώνει κοινωνικές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου ή τη βοήθεια θεραπείας των αρνητικών συναισθημάτων.

Οδηγός 1 συν 3 συμβουλές

Το Κέντρο και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό παίρνουν πολύπλοκες επιστημονικές έννοιες και τις απλοποιούν προκειμένου να γίνουν κατανοητές στον κόσμο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και ο οδηγός 1 συν 3 συμβουλές. Αναλυτικά ο κ. Μάρδας αναφέρει ότι η πρώτη συμβουλή είναι η ψυχραιμία και εξηγεί: «Όταν βιώνουμε μια τραυματική εμπειρία στη ζωή μας, είτε αυτό είναι οι πυρκαγιές ή οτιδήποτε άλλο, δεν χρειάζεται να πάρουμε εκείνη την ώρα αποφάσεις, αλλά χρειάζεται να περάσει το χρονικό περιθώριο της τραυματικής εμπειρίας. Εκείνη την ώρα όποια απόφαση και να πάρουμε είναι λάθος». Ο κ. Μάρδας ανέφερε και το παράδειγμα των πυρκαγιών, καθώς το Κέντρο στάθηκε αρωγός στους πυροσβέστες και πυρόπληκτους την περίοδο που ξέσπασαν, παρέχοντας δωρεάν συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Εφόσον περάσει το χρονικό διάστημα, τότε βλέπουμε τις ευθύνες που ως πολίτες πρέπει να πάρουμε. Εάν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι καλύτερο θα απευθυνθούμε με τον τρόπο που έχουμε μάθει να απευθυνόμαστε. Ζούμε σε μία δημοκρατική κοινωνία και θα εκλέξουμε αυτόν που θέλουμε να μας εκπροσωπήσει. Η εποχή που ζούμε, δυστυχώς, δεν είναι φιλική προς τον άνθρωπο και τα συναισθήματά του».

«Η μόνη και πιο γρήγορη θεραπεία
των συναισθημάτων είναι η έκφρασή τους»

Ο κ. Μάρδας θέλησε να προβεί σε έναν διαχωρισμό των περιστατικών και των υποθέσεων, καθώς όπως ανέφερε αν τα συναισθήματα ενός ανθρώπου είναι πολύ έντονα, τότε χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού. Αντίθετα, εξήγησε, ότι εφόσον τα συναισθήματα είναι διαχειρίσιμα τότε το πιο απλό και εύκολο που μπορούμε να κάνουμε είναι η επικοινωνία, εκφράζοντας, δηλαδή, τα συναισθήματά μας και δίνοντάς τους όνομα. Σε αυτό το σημείο μάλιστα έφερε το παράδειγμα των γονιών με τα παιδιά, συμβουλεύοντας ότι θα έπρεπε να γίνονται τέτοιες συζητήσεις μεταξύ τους καθώς «η μόνη και πιο γρήγορη θεραπεία των συναισθημάτων είναι έκφρασή τους», τονίζει, ενώ συμπληρώνει ότι αν τα κρατήσουμε μέσα μας, μας «τρώνε» είτε ψυχικά είτε σωματικά.
Η εποχή μας
«Οι εποχές που βιώνουμε τώρα δεν είναι κάτι που έχουμε ξαναζήσει, τουλάχιστον η γενιά μας», δηλώνει αφοπλιστικά, αναφερόμενος στην πανδημία και ειδικά στην έξαρση του τελευταίου χρονικού διαστήματος, αλλά και στις πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος. Δεδομένων των συνθηκών, ο κ. Μάρδας συμβούλευσε ότι η κατανόησή μας, η αντοχή μας και η φροντίδα μας πρέπει να είναι μεγαλύτερες. «Όταν βλέπουμε ανθρώπους που έχουν χάσει το κέντρο τους να τους δίνουμε λίγο χώρο», είπε χαρακτηριστικά.
Χρήσιμες… συμβουλές!
Σύμφωνα λοιπόν με το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων οι τρεις +1 απλές οδηγίες για να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που ίσως νιώθετε, (με αφορμή και τις πρόσφατες πυρκαγιές), χωρίς να χάνετε την δική σας προσωπική άποψη και ταυτότητα, είναι οι εξής:
1. Ψυχραιμία.
Την ώρα της κρίσης δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα ή να ρίξουμε ευθύνες. Αυτά θα έρθουν μόλις πάρουμε απόσταση από την καταστροφή και τον πόνο που άφησε. Αν νιώσετε έντονο άγχος πάρτε τρεις βαθιές αναπνοές και δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας.
2. Αλλάξτε συνήθειες.
Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Οι δικές μας πράξεις αντηχούν στην κοινωνία μας και την διαμορφώνουν. Χρειάζεται να αλλάξουμε εμείς για να αλλάξει και το περιβάλλον μας.
– Ενημερωθείτε για την κλιματική αλλαγή και αλλάξτε μικρές και μεγάλες συνήθειες.
– Πιέστε τους τοπικούς και τους πολιτικούς σας άρχοντες για να αλλάξουν πολιτική σε περιβαλλοντολογικά θέματα.
– Προσφέρετε εθελοντισμό σε οργανώσεις που πιστεύετε.
Πάντα με ευγένεια και κατανόηση. Έτσι θα πετύχετε αυτό που θέλετε πιο εύκολα και θα κερδίσετε και φίλους στην πορεία.

3. Κάντε κάτι που βοηθά
Όταν βιώνουμε μεγάλες καταστροφές θέλουμε να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο. Μπορείτε να βρείτε οργανώσεις οι οποίες βοηθούν τους πυρόπληκτους, μπορείτε να υποστηρίξτε την τοπική τους οικονομία ή εκφράστε την συμπαράστασή σας στα social media.
Αν επιθυμείτε να παρέχετε πιο ενεργά τη βοήθεια σας, μπορείτε να κάνετε μια Δωρεά στη 2η Δράση Κοινωνικής Ενδυνάμωσης και με αυτό τον τρόπο θα μας βοηθήσετε να προσφέρουμε Ψυχική Αποφόρτιση και θεραπεία τραύματος σε όλο και περισσότερους πυρόπληκτους εθελοντές και πυροσβέστες. Πάρτε δράση εδώ www.drasi.eu.
+1 Συζητήστε τα συναισθήματά σας
Όλο αυτό που μας συμβαίνει είναι πολύ μεγάλο για να το διαχειριστούμε μόνοι μας. Συζητήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας για τα συναισθήματα που νιώθετε. Ανοίξτε συζητήσεις και αφήστε να εκφραστούν όλοι. Προσφέρετε κατανόηση, συγχώρεση και φροντίδα όποτε σας δοθεί η ευκαιρία.
Ό, τι προσφέρεις, επιστρέφεται
Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν έστω και λίγο αυτήν την δύσκολη εποχή που διανύουμε. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότεροι γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζήσουμε όλοι. Μοιραστείτε το με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.