Νεκρούς πελεκάνους στην Κάρλα βρήκαν καθηγητές του Π.Θ.

Σε επίσκεψή τους στα μέσα Ιουλίου και κάνουν λόγο για πρόβλημα στο οικοσύστημα

Πρόβλημα στο οικοσύστημα της λίμνης Κάρλας βλέπουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που σε επίσκεψή τους στα μέσα Ιουλίου βρήκαν 50 νεκρά πουλιά, τον θάνατο του οποίου αποδίδουν σε τοξικά φύκια.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής οικολογίας υδρόβιων μικροοργανισμών Κωνσταντίνος Κορμάς, είναι γνωστό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με βάση τα δημοσιευμένα δεδομένα μας, ότι η «Λίμνη» Κάρλα χαρακτηρίζεται από έντονες και παρατεταμένες «ανθίσεις» τοξικών κυανοβακτηρίων και ευκαρυωτικών μικροοργανισμών (τοξικών φυκών) από τα πρώτα χρόνια της επαναπλήρωσής της.

«Δυστυχώς, το φετινό καλοκαίρι δεν αποτελεί εξαίρεση και διαφαίνεται ότι μετά από πέντε και πλέον έτη διαχείρισης της «λίμνης» το πρόβλημα του οικοσυστήματος αυτού είναι πια φανερό και δια γυμνού οφθαλμού», αναφέρει.

Στις 14/07/2016 διαπιστώθηκε, μετά από επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου καθηγητών διαφόρων τμημάτων του Π.Θ., η ύπαρξη νεκρών και ημιθανόντων πουλιών – κυρίως αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων – σε παρόχθιες περιοχές της «Λίμνης» Κάρλας.

Έγινε άμεση συλλογή δειγμάτων από αυτά τα πουλιά στα οποία έγιναν αναλύσεις προσδιορισμού των συγκεντρώσεων τριών εκ των κυριότερων κυανοβακτηριακών τοξινών σε διαφορετικούς ιστούς των συλλεχθέντων πουλιών. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι ιστοί των πουλιών έχουν υψηλότατες συγκεντρώσεις ηπατοτοξινών και νευροτοξινών.
Μέχρι σήμερα στελέχη του Πανεπιστημίου έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 50 νεκρά πουλιά.

Οι αναλύσεις των ίδιων κυανοβακτηριακών τοξινών στο νερό έδειξαν ότι το ελάχιστο νερό που έχει απομείνει στη «Λίμνη» Κάρλα και αυτό το καλοκαίρι, έχει επίσης υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των τοξινών. Η ανάλυση της σύνθεσης του φυτοπλαγκτού κατά την ίδια περίοδο έδειξε ότι η παραγωγή αυτών των τοξινών οφείλεται σε τοξικά κυανοβακτήρια όπως τα Cylindrospermopsis raciborskii, Aphanizomenon favaloroi, Anabaenopsis elenkinii και Planktothrix spp., τα οποία είναι γνωστό ότι «ανθίζουν» στη νέα «Λίμνη» Κάρλα από την επανασύστασή της. Καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέιλξη, η παρακολούθηση του συνεχίζεται από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου.

«Σε μια περίοδο που μέρος της παρακολούθησης της οικολογικής ποιότητας των λιμνών φαίνεται ότι έχει αφεθεί σε μη ειδικούς, τα ελληνικά πανεπιστήμια αν και έχουν αποκλειστεί από το εθνικό δίκτυο παρακολούθησης των υδάτων, μέσω του εξειδικευμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου προσωπικού τους συνεχίζουν τις προσπάθειές τους χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη από τους σχετικούς φορείς -όλων των επιπέδων – στην παρακολούθηση της οικολογικής κατάστασης των ελληνικών λιμνών», καταλήγει η ομάδα καθηγητών του Π.Θ.
ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΚΑΡΛΑΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.