Νέο”δημογραφικό” site: x-demography.gr

Στο πλαίσιο της υλοποίησης χρηματοδοτουμένου από το ΕΛΙΔΕΚ προγράμματος δημιουργήθηκε ένας νέος δικτυακός τόπος (https://x-demography.gr) που περιλαμβάνει, εκτός από δεδομένα, μεταδεδομένα και δείκτες σε εθνικό &περιφερειακό επίπεδο για τον πληθυσμό της χώρας μας και τα βασικά δημογραφικά φαινόμενα (βλ. ΔΕΔΟΜΕΝΑ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ) και ένα πλούσιο υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί και από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας, όπως γνωστοποιεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης.

Όπως τονίζει, στην Ενότητα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, στις κατηγορίες FLASH& FOCUS, υπάρχει σειρά ψηφιακών δελτίων με μικρά εκλαϊκευμένα κείμενα που εξετάζουν τις διάφορες πτυχές του δημογραφικού ενώ στην Ενότητα ΥΛΙΚΟ->ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ υπάρχουν και εκλαϊκευμένα βίντεο, podcasts, infographics, animations καθώς και
Ερωτήσεις-Απαντήσεις. Το υλικό αυτά έχει δημιουργηθεί στοχεύοντας όχι τόσο την επιστημονική κοινότητα αλλά κυρίως όλους όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τις δημογραφικές μας εξελίξεις, τις επιπτώσεις τους καθώς και τις προκλήσεις που θέτουν.
Τέλος στην Ενότητα ΑΤΛΑΣ υπάρχει πλήθος χαρτών -οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι σχολιασμένοι-, χάρτες που αναδεικνύουν τις σημαντικές χωρικές διαφοροποιήσεις που υποκρύπτονται κάτω από τους υπολογιζόμενους σε εθνικό επίπεδο δημογραφικούς δείκτες.
Το site αυτό είναι χρήσιμο για τους επιφορτισμένους με την ενημέρωση της κοινής γνώμης και για ένα πρόσθετο λόγο: περιέχει και ένα τρίγλωσσο λεξικό δημογραφικών όρων (ΕΡΓΟ-> Εκδόσεις) που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει, εκτός των άλλων, και στη κατανόηση και τη σωστή απόδοση όρων και εννοιών που χρησιμοποιούνται από μη εξειδικευμένους σε εκλαϊκευμένα για το ‘δημογραφικό’ άρθρα, αναφέρει ο καθηγητής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.