«Ο Γεώργιος Καρτάλης και η Τρέχουσα Κρίση»

Ένα ξεχωριστό Συμπόσιο από την «Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις»

Τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, έλαβε χώρα, με ιδιαίτερη επιτυχία και αυξημένη συμμετοχή, ένα ξεχωριστό Συμπόσιο από την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις με θέμα «Ο Γεώργιος Καρτάλης και η Τρέχουσα Κρίση», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Επρόκειτο για ένα Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από το θάνατο του χαρισματικού πολιτικού και οικονομολόγου και επικεντρώθηκε στην ανάδειξη σημείων από την οπτική και το έργο του υπουργού -των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1950- και οικονομολόγου Γεωργίου Καρτάλη, τα οποία δύνανται να είναι χρήσιμα για την τρέχουσα κρίση.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, «στο Συμπόσιο συμμετείχαν με εισηγήσεις τους ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Ανδρέας Κακριδής, επιστημονικός υπεύθυνος, Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ερευνητής, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Συντονιστές ήταν ο κ. Χρήστος Διαμαντόπουλος, μέλος, Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Ludwig von Mises Institute, και ο κ. Πάνος Καζάκος, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την εν λόγω εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημήτριος Σιούφας, ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, και ο τ. βουλευτής και τ. Δήμαρχος Βόλου, κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ενώ το παρόν έδωσαν προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό και δημοσιογραφικό χώρο, όπως ο κ. Νίκος Νικολάου, ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης και ο κ. Βασίλης Πεσμαζόγλου.

Ο βολιώτης Πρόεδρος της Σύνθεσις και εμπνευστής της εκδήλωσης, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέλυσε τα συστατικά της οικονομικής στρατηγικής του Καρτάλη για την προσαρμογή και σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Στην οικονομική πολιτική του Καρτάλη, κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950, επικεντρώθηκε και ο κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην προσπάθεια για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων. O κ. Ανδρέας Κακριδής, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημασία που είχαν οι εξελίξεις των εσωτερικών συσχετισμών των φορέων της ξένης βοήθειας προς την Ελλάδα και η σημαντική μείωση του ύψους αυτής.

Ο κ. Χρήστος Διαμαντόπουλος, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο μορφωτικό επίπεδο του Καρτάλη, όπως αυτό διαμορφώθηκε σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και το οποίο του επέτρεψε να έχει μία πολύ καλή αντίληψη των οικονομικών πραγμάτων. Ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος επικεντρώθηκε στην πολιτική διαδρομή του Γεωργίου Καρτάλη, εστιάζοντας στην εποχή που εδραιώθηκε η δυναμική και διαφάνηκαν οι προοπτικές του Καρτάλη ως σημαίνουσας πολιτικής προσωπικότητας του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης ανάλυσε την περίοδο που ακολούθησε την υποτίμηση του 1953 και κατέληξε, ως προς την τρέχουσα κατάσταση, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να βασιστεί στη μαζική προσέλκυση επενδύσεων και στην σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάκτηση της αξιοπιστίας μέσω της παραμονής σε ένα ισχυρό νομισματικό σύστημα, όπως η Ευρωζώνη. Ο κ. Πάνος Καζάκος προχώρησε σε μία συζήτηση του ευρύτερου πολιτικο-οικονομικού περιβάλλοντος της εποχής και τόνισε ότι ο Καρτάλης, ως υπουργός, συνέβαλε στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, εντάσσοντας τα δημοσιονομικά και άλλα μέτρα σε μια ευρύτερη αντίληψη για την οικονομία και πολιτική.

Τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε εποικοδομητική και ζωντανή συζήτηση με το κοινό της εκδήλωσης, στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ερευνητές και φοιτητές από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, ενώ παρευρέθησαν και μέλη της οικογένειας Καρτάλη.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Σύνθεσις κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, κλείνοντας την εκδήλωση, και αφού ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή και την παρουσία τους, κατέθεσε την πρόταση δημιουργίας ενός φορέα ή ιδρύματος στο Βόλο για την προβολή του έργου του Γεωργίου Καρτάλη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.