Παρέμβαση Γ. Καλτσογιάννη στην Επιτροπή Διαβούλευσης Θεσσαλίας

"Αναγκαία η μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο"

Την ανάγκη μεταφοράς νερού από τον Αχελώο για την κάλυψη του ελλείμματος στο υδατικό ισοζύγιο της Θεσσαλίας επισήμανε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Γιώργος Καλτσογιάννης στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης στη Λάρισα όπου συζητήθηκε η αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας.

Ο κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, τοποθετήθηκε στην συνεδρίαση υπέρ των εμπεριστατωμένων και τεκμηριωμένων απόψεων του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού για τη μεταφορά ύδατος, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων και των Δημάρχων που παραβρέθηκαν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε ότι «οι θιασώτες της πρότασης μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου σαφώς και δεν διαφωνούμε με μία ορθολογικότερη διαχείριση των υπαρχόντων υδάτων της λεκάνης του Πηνειού. Το προτεινόμενο όμως από το Υπουργείο προσχέδιο της 1ης αναθεώρησης διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας περιλαμβάνει αβεβαιότητες και επισφαλείς εκτιμήσεις ως προς την υλοποίηση των έργων, χωρίς εξασφαλισμένη πηγή χρηματοδότησης και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο ως «άσκηση επί χάρτου». Η μεταφορά νερού από τον Αχελώου ή η ορθολογικότερη διαχείριση των υπαρχόντων υδάτων της Θεσσαλίας αποτελεί ένα ψευτοδίλλημα καθώς για να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης πρέπει να γίνουν και τα δύο».

Και κατέληξε λέγοντας πως «Το έργο όμως της μεταφοράς ύδατος είναι επιβεβλημένο και άμεσης προτεραιότητας για τους εξής λόγους:
1. Είναι ήδη υλοποιημένο σε ποσοστό περίπου 70 % (φράγματα Συκιάς Μεσοχώρας)
2. Το κόστος του έργου μεταφοράς νερού είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των έργων που προτείνονται στην αναθεώρηση του σχεδίου (300 εκατομμύρια έναντι 1,03 δις)
3. Επιτυγχάνεται άμεση μεταφορά 250 εκατομμύρια κυβικών νερού
4. Το νερό που πρόκειται να μεταφερθεί δεν θα το στερηθεί κανείς αφού είναι ανεκμετάλλευτο και σήμερα το νερό του Αχελώου χάνεται στη θάλασσα σε ποσοστό περίπου 85%»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.