Παρουσίασαν την «Ανδρομάχη» στο Γυμνάσιο -Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Τη Δευτέρα 04/03/24 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης  επισκέφτηκε το Γ/σιο Λ.Τ. Ευξεινούπολης  και παρουσίασε  την  ”Ανδρομάχη” μέσα από  κειμενικές αναφορές  της ομώνυμης τραγωδίας, των  Τρωάδων  και της  Αινειάδας.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Δέσποινα Κακασή εξέφρασε τη χαρά της για τη συνάντηση με τους μαθητές και τους μίλησε για τις απηχήσεις και τις προεκτάσεις των μηνυμάτων των αρχαίων κειμένων στη σύγχρονη ζωή. Η κ. Νίκη Μαυρίκη , φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ., με εύληπτο και παραστατικό για τους μαθητές τρόπο εστίασε  σε ομοιότητες και διαφορές των κειμένων στην Ανδρομάχη, ένα πρόσωπο που βίωσε τη σκληρότητα του πολέμου χάνοντας τον σύζυγο και τον γιο της, Έκτορα και  Αστυάνακτα στον Τρωικό πόλεμο. Μετά το τέλος του πολέμου βρίσκεται  στη γειτονική μας  Φάρσαλο ως  αιχμάλωτη γυναίκα  του γιου του Αχιλλέα, Νεοπτόλεμου, με τον  γιο του Μολοσσό  στην αγκαλιά της. Η ζωή της απειλείται εκ νέου από τη νέα βασίλισσα της αυλής, Ερμιόνη η οποία την κατηγορεί για τα δεινά  που αντιμετωπίζει και επιθυμεί να σκοτώσει αυτή και τον γιο της. Η Ανδρομάχη υπομένει  όλες αυτές τις δυσκολίες με το  ήθος, την καρτερικότητα και την απαντοχή της.

Τελικό συμπέρασμα αποτελεί η διαπίστωση ότι η δυστυχία και η ματαιότητα του πολέμου δυσκολεύει και παραλύει την ανθρώπινη ύπαρξη. Η αξιοπρέπεια και η ευγένεια του ανθρώπου παράλληλα προβάλλει ως διαχρονική αξία της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και αντίδοτο στη δυστυχία και ανατροπή  που αποτελεί κοινή ανθρώπινη μοίρα.

Με ιδιαίτερη  συγκίνηση και χαρά  οι καθηγητές παρακολούθησαν  την παρουσίαση της κ. Μαυρίκη, η οποία υπήρξε μαθήτρια του σχολείου.

Ως αντίδωρο για την εξαιρετική προσέγγιση οι μαθήτριες  της Β΄ Γυμνασίου, Χάλαρη Θεοδώρα και Καστάνη Όλγα απήγγειλαν αποσπάσματα από τις τραγωδίες «Ανδρομάχη» και «Τρωάδες» του Ευριπίδη (από το πρωτότυπο και τη μετάφρασή τους) ενώ όλες οι μαθήτριες της τάξης τραγούδησαν το ποίημα του Ε. Θαλασσινού σε μουσική του Μ. Θεοδωράκη, «Της Ξενιτιάς», ως αφιέρωση στον κάθε ξενιτεμένο άνθρωπο που  ο πόλεμος ή άλλοι λόγοι του στέρησαν τον τόπο και τους αγαπημένους του.

Η Διευθύντρια, ο Σύλλογος Διδασκόντων και  οι μαθητές του Σχολείου ευχαριστούν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευξεινούπολης για την εξαιρετική πρωτοβουλία και την κα Νίκη Μαυρίκη για την εξαιρετική παρουσίαση.

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.