Περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ στα πλημμυρόπληκτα χωριά του Πηλίου

Διαπίστωσαν μεγάλες ζημιές και ζητούν αποζημιώσεις 100%

Σημαντικές καταστροφές σε κατοικίες, καταστήματα, καλλιέργειες, υποδομές, στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο υδροδότησης είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου και ιδιαίτερα τα χωριά Μακρυράχη και Ανήλιο του Πηλίου στο Νομό Μαγνησίας, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, που έκανε περιοδεία στα πλημμυρόπληκτα χωριά του Πηλίου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, για ακόμα μια φορά ήρθε στην επιφάνεια η γύμνια του κράτους και οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, ολοκληρωμένου σχεδίου και μηχανισμού πρόληψης τέτοιων έκτακτων περιστατικών, που γίνονται ολοένα και πιο συχνά.

Η εικόνα της περιοχής είναι αποκαλυπτική: Στα χωριά του Πηλίου, σπίτια και αυτοκίνητα στη Μακρυράχη καταπλακώθηκαν από φερτές ύλες, ζημιές υπέστησαν και τρία αυτοκίνητα, ενώ οικογένειες εγκλωβίστηκαν σε οικισμούς στο Νότιο Πήλιο. Καταστροφές σε βασικές υποδομές σημειώθηκαν σε Κεραμίδι, Καμάρι και Βένετο στο Δήμο Ρήγα Φεραίου.
Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από την ισχυρή βροχόπτωση σε βασικές υποδομές του Δήμου – Ζαγοράς Μουρεσίου, κυρίως στον δρόμο Ζαγοράς – Πουρίου, με υπερχειλίσεις χειμάρρων, πλημμύρες στο οδικό δίκτυο και κατολισθήσεις.

Στον οικισμό Πατριχώρι, στο Νότιο Πήλιο, στο δρόμο προς το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα, εγκλωβίστηκαν οικογένειες στα σπίτια τους, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων, των κατολισθήσεων και των φερτών υλών. Επίσης, από την ισχυρή βροχόπτωση σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν στο οδικό δίκτυο Προμυρίου – Λύρης, αλλά και στον Πλατανιά, με τον οικισμό να κατακλύζεται από λάσπες που κατέβασε ο χείμαρρος. Βιβλική καταστροφή από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκε σε βασικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με τα σοβαρότερα προβλήματα να σημειώνονται στο Κεραμίδι, το Καμάρι και το Βένετο, με πλημμυρισμένους δρόμους, κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ρεμάτων.
Ωστόσο τη μεγαλύτερη ζημιά την έπαθαν οι αγρότες που είδαν να καταστρέφεται το μεγαλύτεροι μέρος της παραγωγής κάστανου, όπως και του μήλου που το 30% της παραγωγής είναι ακόμα στα δένδρα. Οι καλλιεργητές, εδώ και πέντε ημέρες, αδυνατούν να προσεγγίσουν τα κτήματά τους και να περισυλλέξουν τα κάστανα και τα μήλα. Σημειωτέον ότι ο καρπός των καστανιών που πέφτει στη γη είναι εξαιρετικά ελαφρύς και ευάλωτος, και εύκολα παρασύρεται από τους χειμάρρους που δημιουργούν οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες.

Εκτός από τα κάστανα που έχουν πέσει κάτω από την ορμή της βροχής, τεράστιο είναι το πρόβλημα της υγρασίας καθώς δεν είναι δυνατό να πωληθούν, ενώ μεγάλος είναι και ο φόβος λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και των βροχοπτώσεων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, να αναπτυχθεί κάποιος μύκητας με καταστροφικές συνέπειες.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας και τους Αποστόλη Νάνο, μέλος της Τ.Ε Μαγνησίας, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, Βασίλη Τσαπράζη, μέλος της Τ.Ε Μαγνησίας, δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, τον Λάκη Κουρελά, δημοτικό σύμβουλο Ζαγοράς της Λαικής Συσπείρωσης, περιόδευσε στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και συγκεκριμένα στα χωριά Μακρυράχη, Ανήλιο, Ζαγορά και Πουρί.
Μιλώντας με πληγέντες, ο Τάσος Τσιαπλές, υπογράμμισε πως η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή (Μακρυράχη, Ανήλιο, γενικότερα ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου) μετά την κακοκαιρία, είναι τραγική για πολλοστή φορά. Αυτή αποδεικνύει ότι η περιοχή παραμένει ανοχύρωτη, λόγω έλλειψης σχεδιασμού και ουσιαστικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Αυτή την ώρα οι πληγέντες κάτοικοι των χωριών του Δήμου Ζαγοράς, δεν χρειάζονται κούφια λόγια «παρηγοριάς» από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, αλλά άμεσες αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών που υπέστησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις κατολισθήσεις στα σπίτια, καταστήματα, χωράφια, παραγωγή μήλου, κάστανου, ανθοκήπια.

Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες κατοίκους της Ζαγοράς και του Πουρίου από τις πλημμύρες του 2018!, που δεν πήραν ούτε ευρώ ακόμα!
Άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών στο οδικό δίκτυο ανάμεσα στα χωριά, στο εσωτερικό των χωριών, στο αγροτικό οδικό δίκτυο που είναι απροσπέλαστα στην πλειοψηφία του, σε γέφυρες, στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.
Σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής που είναι εκτεθειμένη στο έλεος των καιρικών φαινομένων χρόνια τώρα.
Σε αυτή τη βάση κάλεσαν το λαό να οργανώσει από τα κάτω τον αγώνα της προστασίας της ζωής του και της περιουσίας του και να μην περιμένουν τα ψίχουλα που συνήθως δίνουν οι κυβερνήσεις μετά από πολύ καιρό στους πληγέντες, ούτε την επόμενη καταστροφή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.