Ποιον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προτείνει η κυβέρνηση για το Υπερταμείο

Τα πρόσωπα σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι "το μήλον της Εριδος" μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Τρία πρόσωπα που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και τουλάχιστον τα δύο εξ αυτών προέρχονται από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού και τα κινήματα της Αριστεράς, είναι το μήλον της Εριδος μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το νέο Υπερταμείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, πρόκειται για την Ολγα Χαρίτου σύζυγο του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, τον λέκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Σταμπουλή και το μέλος του Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Σ. Ταβλά.
Αυτή ακριβώς η αμφισβήτηση από τους θεσμούς ότι δεν θα λειτουργούν ανεξάρτητα από τις βουλές του Μαξίμου είναι που μπλοκάρει προς το παρόν τουλάχιστον τη στελέχωση του πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου.

Βεβαίως, είναι φυσιολογικό η κυβέρνηση να θέλει να έχει το δικό της αφτί στον νέο μηχανισμό. Από την άλλη, όμως, δεν είναι αδικαιολόγητες και οι ενστάσεις της τρόικας ότι τα ελεγχόμενα από το Μαξίμου πρόσωπα όχι μόνο δεν θα λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά ενδεχομένως και παρελκυστικά ως προς τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων του νέου Ταμείου.

Ωστόσο όπως αντιτείνουν κυβερνητικοί παράγοντες ο Ζακ Λε Παπ που προαλείφεται για πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου ανήκει στο περιβάλλον Λαγκάρντ και επομένως θα είναι επίσης το αφτί των δανειστών στο νέο Ταμείο.

Η ομάδα της Αίγινας

Η πιο γνωστή από τους τρεις προτεινομένους από την κυβέρνηση είναι η Ολγα Χαρίτου. Με θητεία στον τραπεζικό τομέα και άρα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, σε θέση να διαχειριστεί θέματα Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -το ΤΧΣ θα είναι μία από τις θυγατρικές του Υπερταμείου- η Χαρίτου θεωρείται κοντά στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, ενώ έχει θητεύσει και σε θέση ειδικής συμβούλου για θέματα ειδικής διακυβέρνησης και πληροφορικής στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Προερχόμενη από τα κινήματα και την πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα στον χώρο της Αριστεράς, η Χαρίτου είναι γνωστή τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αίγινα. Παλαιότερα δημοσιεύματα την έχουν χαρακτηρίσει «ψυχή των συνάξεων» του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί του Αργοσαρωνικού, καθώς λέγεται ότι ανήκει στη στενή «παρέα της Αίγινας», όπου και διατηρεί με τον σύζυγό της σπίτι.

Στην περίπτωση του Γιώργου Σταμπουλή, λέκτορα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο, η πολιτική του δράση εστιάζεται στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρότι είναι Αθηναίος στην καταγωγή έχει εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολιτικά θεωρείται ότι ανήκει στο ευρύτερο περιβάλλον Δραγασάκη.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν -μεταξύ των άλλων- την οικονομία της διοίκησης επιχειρήσεων, της στρατηγικής επιχειρήσεων, της τεχνολογικής και θεσμικής εξέλιξης, τη διαχείριση τεχνολογίας, γνώσης και καινοτομίας, την οικονομία της ενέργειας κ.ά. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι έχει τα τυπικά προσόντα για να συμβάλει σε ζητήματα αναδιάρθρωσης ΔΕΚΟ όπως αυτά με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπο το νέο Ταμείο.

Τέλος, για τον Γιώργο Ταβλά που είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος, λέγεται ότι διαθέτει τα προσόντα. Οι θεσμοί όμως εκτιμούν ότι ο διορισμός του στο Υπερταμείο παράλληλα με τη θητεία του στην ΤτΕ συνιστά σύγκρουση συμφερόντων, παρότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει το αντίθετο.

Είναι τέτοια η σπουδαιότητα που αποδίδουν οι θεσμοί στη στελέχωση του πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου, ώστε λέγεται πως το θέμα των προσώπων έχει ξεφύγει από το αμιγώς τεχνοκρατικό σκέλος και έχει φτάσει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει προκαλέσει την εμπλοκή ακόμη και του ίδιου του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, οι χειρισμοί για τα πρόσωπα του Υπερταμείου γίνονται πλέον σε άλλο επίπεδο.

Υπό αυτό το πρίσμα και εφόσον οι πιστωτές εμμείνουν στις αντιρρήσεις τους, μένει να φανεί αν η ελληνική πλευρά θα προτείνει νέα πρόσωπα.

Σημειωτέον ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Εποπτικού Συμβουλίου να ασκεί το μάνατζμεντ του Υπερταμείου. Είναι ωστόσο ζωτικής σημασίας όργανο, αφού μόλις στελεχωθεί και τεθεί σε λειτουργία θα κληθεί να διορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο και τον διευθύνοντα σύμβουλό του, αυτόν δηλαδή που θα κάνει πραγματικά κουμάντο και που από ό,τι λέγεται θα είναι Ελληνας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.