Πώς μπορεί κάποιος να κατανοήσει ότι έχει κάποια δυσανεξία;- Βολιώτης διαιτολόγος απαντά

«Οι διατροφικές αλλεργίες προκαλούν καρδιακά νοσήματα»

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Virginia και άλλα πανεπιστήμια της Αμερικής μελέτησαν την επίδραση των διατροφικών αλλεργιών στην καρδιακή μας υγεία. Η συγκεκριμένη έρευνα προέκυψε από μια παρελθοντική έρευνα όπου οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει μια ασυνήθιστη αλλεργία που μεταδίδεται από τσιμπούρια και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα ορισμένοι άνθρωποι παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση τρεις με οχτώ ώρες μετά την κατανάλωση χοιρινού ή βοδινού κρέατος σε ένα σακχαρίτη, που εμπεριέχεται στα συγκεκριμένα ζώα, με συμπτώματα όπως κνίδωση, στομαχικές διαταραχές, δυσκολία στην αναπνοή, ακόμα και αναφυλαξία. Αυτή η μελέτη οδήγησε τους επιστήμονες να μελετήσουν περαιτέρω την σχέση των διατροφικών αλλεργιών με την καρδιακή υγεία. Επίσης, άλλες μελέτες έχουν παρουσίαση συσχετισμό μεταξύ αλλεργικών συμπτωμάτων όπως το άσθμα, τα δερματικά εκζέματα και η ατοπική δερματίτιδα με καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες από 5.374 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 285 απεβίωσαν λόγω καρδιολογικών νοσημάτων. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην παραγωγή αντισωμάτων, τα IgΕ, ως αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης μετά την κατανάλωση τροφίμων όπως για παράδειγμα τα αγελαδινά γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς, τα θαλασσινά και άλλα.

Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το 15 % των ατόμων που καταναλώνουν αγελαδινά γαλακτοκομικά προϊόντα θα παρουσιάσουν αυξημένη παραγωγή IgE αντισωμάτων, κάποιοι από αυτούς θα παρουσιάσουν έντονη συμπτωματολογία και θα τα αποφύγουν, αλλά πολλοί άλλοι δεν θα παρουσιάσουν καμία συμπτωματολογία και θα συνεχίσουν

να τα καταναλώνουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ασυμπτωματικοί είναι αυτοί που κινδυνεύουν κυρίως να εκδηλώσουν καρδιοαγγειακά νοσήματα στο μέλλον, καθώς οι φλεγμονές που δημιουργούνται από την συνεχή κατανάλωση του αλλεργιογόνου τροφίμου έχουν αρνητική επίδραση στην καρδιακή τους λειτουργία.

Στην προσπάθεια να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις στο πως συνδέονται οι διατροφικές αλλεργίες με τα καρδιακά νοσήματα οι επιστήμονες υποθέτουν πως κάποια κύτταρα, γνωστά ως μαστοκύτταρα τα οποία βρίσκουμε στο δέρμα, στο έντερο, στον καρδιακό ιστό και στα καρδιακά αιμοφόρα αγγεία, ενεργοποιούνται από την παραγωγή αντισωμάτων, λόγω αλλεργικής αντίδρασης στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να προκαλούν χρόνια φλεγμονή, η οποία προκαλεί την εναπόθεση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς προκαλώντας καρδιακές προσβολές και καρδιακά νοσήματα.

Για την ώρα θα πρέπει να ερευνηθεί το αποτέλεσμα της εν λόγω μελέτης περαιτέρω καθώς άλλοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν τα αποτελέσματα την μελέτης.  Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται ότι οι μακροχρόνια κατανάλωση αλλεργιογόνων τροφίμων μπορεί να έχει χειρότερη επίδραση στην καρδιακή υγεία και από το κάπνισμα, ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία δεν παρουσιάζουν καμιά συμπτωματολογία στα αλλεργιογόνα τρόφιμα τα οποία εμπεριέχουν στην διατροφή τους.

 

 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση και η καταπολέμηση της διατροφικής δυσανεξίας

Στο παρελθόν κάποια πράγματα απλά δεν μπορούσαν να εξηγηθούν, και θεωρούνταν απλά δεδομένα και ότι υπάρχουν. Ωστόσο η Επιστήμη έχει εξελιχθεί και έχει ερευνήσει πολλούς τομείς, με τη Διατροφή να έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών, που πλέον έχουν εξηγήσει γιατί κάποια είδη τροφών ενοχλούν και προκαλούν το λιγότερο δυσφορία. Έτσι έρχεται στο προσκήνιο η διατροφική δυσανεξία… Ο ειδικός επί του θέματος, διαιτολόγος Νικόλαος Καραγιάννης εξηγεί για το τι ακριβώς πρόκειται, τι μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό και τι λύσεις υπάρχουν, ώστε η ποιότητα ζωής να μην υποβαθμίζεται, ή και να μην κινδυνεύει ακόμη ακόμη.

 

  • Τι είναι οι δυσανεξίες και γιατί πρέπει  να δώσουμε σημασία;

«Διατροφική Δυσανεξία, Αλλεργία ή Υπερευαισθησία είναι μερικοί από τους όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουμε ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα, που στην εποχή μας είναι κάτι απελπιστικά κοινό με τα ποσοστά διατροφικών αλλεργιών να βρίσκονται σε συνεχή αύξηση παγκοσμίως.

Οι Δυσανεξίες διαχωρίζονται σε αλλεργιογόνες και σε μη αλλεργιογόνες αναλόγως αν κάποια ουσία του εκάστοτε τροφίμου αλληλεπιδρά ή όχι με το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι αλλεργιογόνες προκαλούνται από τις πρωτεΐνες των τροφών ενώ οι μη αλλεργιογόνες από άλλες ουσίες μη πρωτεϊνικές. Τόσο στις αλλεργιογόνες, όσο και στις μη αλλεργιογόνες υπερευαισθησίες έχουμε την απελευθέρωση της ισταμίνης και την εκδήλωση φλεγμονών, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο γαστρεντερικό μας σύστημα, αλλά έχει φανεί ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι τον εγκέφαλο.

Το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να προκύπτουν έρευνες οι οποίες παρουσιάζουν ότι οι δυσανεξίες μπορεί να προκαλέσουν θέματα υγείας σε καρδιακό επίπεδο, λόγω αυτών των φλεγμονών που εκδηλώνονται, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στα επιστημονικά δρώμενα και όλοι πρέπει να δώσουμε σημασία γιατί μας αφορά άμεσα».

 

  • Πώς μπορεί κάποιος να κατανοήσει  ότι έχει κάποια δυσανεξία;

«Συνήθως οι δυσανεξίες έχουν μια τεράστια γκάμα συμπτωμάτων και επηρεάζουν σε γαστρεντερολογικό επίπεδο ή/και δερματολογικό ή/και αναπνευστικό, καθώς και άλλα όπως αναφυλαξία, υπερκινητικότητα, ημικρανίες και ενούρηση. Οι συμπτωματολογία αρχίζει τις περισσότερες φορές να εκδηλώνεται μετά τα 40 έτη με την ηλικία των 50 ως την πιο κομβική ηλικία για κάποιον να αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση. Ακόμα και αν κάποιος είναι τελείως ασυμπτωματικός πολλές φορές μπορεί να παρατηρήσει κατακρατήσεις υγρών και δυστοκία στην απώλεια βάρους, ως αποτέλεσμα της ισταμίνης που εκκρίνεται από το σώμα λόγω των δυσανεξιών και των φλεγμονών που πυροδοτούνται».

 

  • Πώς μπορεί κάποιος να διαγνωσθεί ότι έχει κάποια δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο;

«Για τις αλλεργιογόνες δυσανεξίες έχουμε τα τυπικά τεστ νυγμού και επιδερμικά τεστ τύπου Patch που κάνουν οι αλλεργιολόγοι. Επίσης, υπάρχει αιματολογικό τεστ που ελέγχει επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) για ορισμένα τρόφιμα όπως το γάλα, το σιτάρι, το αυγό, τη σόγια, το ψάρι και τα φιστίκια για παράδειγμα. Υπάρχει τεστ DNA για ελλείψεις ενζύμων όπως είναι η λακτάση για την δυσανεξία στην λακτόζη ή για την διάγνωση της κοιλιοκάκης, που είναι η δυσανεξία στην γλουτένη. Η μεθοδολογία όμως που καλύπτει όλες τις δυσανεξίες, αλλεργιογόνες και μη αλλεργιογόνες, είναι η ποσοτική και ποιοτική πρόκληση εντέρου».

 

  • Θα θέλετε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες σε ό,τι αφορά την ποσοτική και ποιοτική πρόκληση εντέρου;

«Η μεθοδολογία είναι πολύ απλή, αφαιρούμε το τρόφιμο το οποίο θέλουμε να εξετάσουμε από την διατροφή του ασθενή, αφήνουμε περίοδο ανάρρωσης μερικών ημερών και μετά καταναλώνουμε το τρόφιμο που θέλουμε να εξετάσουμε σε ποσότητα και συχνότητα και βλέπουμε πως επηρεάζει συμπτωματολογικά τον ασθενή. Αν υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια ότι η πρόκληση μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτική αντίδραση, τότε πρέπει να γίνει σε ελεγχόμενο περιβάλλον παρουσία ιατρού που θα έχει ενέσεις αδρεναλίνης και κορτιζόνης, έτσι ώστε να επέμβει άμεσα, εάν και εφόσον είναι αναγκαίο. Αν και η πιθανότητα αναφυλακτικής αντίδρασης είναι πάρα πολύ χαμηλή, λιγότερο από 2%».

 

  • Άλλα τεστ δυσανεξίας, που να δίνουν άμεσα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν;

«Άλλα τεστ δυσανεξίας υπάρχουν όπως βιοσυντονισμού, κινησιολογίας, Elisa, κυτταροτοξικής δοκιμής λεμοφοκυττάρων, ανάλυση τριχών, αυτό-ομόλογης ανοσοθεραπείας, ιριδολογίας, ομοιοπαθητικές θεραπείες, ηλεκτροβελονισμού κ.α. αλλά κανένα από αυτά δεν αποτελεί έγκυρο διαγνωστικό μέσο. Όπως λέω στους ασθενείς μου είναι απόλυτο χάσιμο χρόνου και χρηματικών πόρων».

 

  • Μετά την διάγνωση με δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα τι ακολουθεί;

«Απαιτείται η ολική αποβολή αυτών των τροφίμων από την διατροφή του ασθενή διατηρώντας τη διατροφή ισορροπημένη και πλήρη σε διατροφικά στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του σώματος.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ολική απευαισθητοποίηση του σώματος από κάποια δυσανεξία ή να το θέσω πιο απλά η ολική αποβολή των φλεγμονών λόγω δυσανεξίας απαιτεί από δύο έως έξι εβδομάδες. Συνεπώς,

η ανάρρωση του σώματος και η ομαλοποίηση των όποιων συμπτωμάτων κάποιος μπορεί να αντιμετωπίζει, είναι μια αργή διαδικασία για το σώμα».

 

  • Που οφείλετε αυτή η αύξηση δυσανεξιών που παρατηρείτε στην εποχή μας;

«Επιστήμονες του Harvard υποστήριξαν ότι η βαριά χρήση καθαριστικών στο περιβάλλον που ζούμε δεν μας βοηθάει να αναπτύξουμε το ανοσοποιητικό μας καθώς μεγαλώνουμε σε «αποστειρωμένα» περιβάλλοντα. Η προσωπική μου επιστημονική άποψη είναι ότι οφείλεται στην μετάλλαξη που έχουμε επιφέρει στους σπόρους των τροφίμων μας με αποτέλεσμα να έχουμε εξελίξει τα τρόφιμα χωρίς να έχει προσαρμοστεί επαρκώς το γαστρεντερικό μας σύστημα. Αν σκεφτείτε ότι πρόσφατα η περιβαλλοντολογική ΜΚΟ WePlanet έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογεγραμμένη από νομπελίστες για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων για την μετάλλαξη των σπόρων καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει και μακροχρόνια μπορεί να επιδεινώσει την υγεία των ανθρώπων».

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος

Tηλ.: 24210 31737

[email protected]

www.dietetics.com.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.