Προκαταρκτική για την αποξήλωση του μνημείου πεσόντων στη Συκή

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή καταγγελίες

Το μνημείο εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς κατακτητές στη Συκή, που αποξηλώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο τον Φεβρουάριο για να μεταφερθεί σε άλλο σημείο, κίνηση που έχει διχάσει το χωριό του Δήμου Ν. Πηλίου, απασχολεί και τη Δικαιοσύνη, καθώς μετά από καταγγελία δύο πολιτών η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου ανέθεσε προκαταρκτική έρευνα.
Η καταγγελία αφορά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής, ότι έσπασαν τη βάση του μνημείου εκτελεσθέντων Ελλήνων από τους Γερμανούς, που είχε στηθεί στην είσοδο του χωριού και το αφαίρεσαν, με σκοπό να το τοποθετήσουν σε άλλο σημείο. Οι δύο πολίτες που κατήγγειλαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γ. Ρηματισίδης», ζητούν τη δίωξη κατά του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση αναθέτει προκαταρκτική δικογραφία στο Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου, ενώ διερευνόμενα αδικήματα είναι η παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς και η φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος.
Σημειώνεται ότι η πρώην Διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού είχε αποφασίσει πριν δύο χρόνια να τοποθετηθεί αντίγραφο του μνημείου (το πρωτότυπο βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή που δεν επιτρέπει εύκολη πρόσβαση για απόδοση τιμών), στην είσοδο του χωριού, ενώ η νέα Διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε να το μεταφέρει στο χώρο της πλατείας δίπλα από εκκλησία, ώστε να το βλέπει όλο το χωριό.
Σε ανακοίνωσή του στο τέλος Μαρτίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γ. Ρηματισίδης» ενημέρωνε τα μέλη του ότι όσα έπραξε είναι αποφάσεις Γ.Σ., με στόχο την βέλτιστη ανάδειξη του μνημείου.
Όπως ανέφερε, υπήρχαν αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Συκής (υπ’ αριθ. 30/2020 από 16/12/2020) που παραχώρησε προς τοποθέτηση νέο χώρο. Με την υπ’ αριθ. 1 από 1/2/2021 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δ.Ν. Πηλίου, εγκρίθηκε η απόφαση του Τ.Σ. Συκής. Πέραν της εξαγωγής του ‘’Σταυρού’’ ο Πολιτιστικός Σύλλογος δεν προχώρησε σε καμία άλλη ενέργεια, καθόσον πάγωσε η διαδικασία, αφού με την υπ’ αριθ. 18 από 19/3/2021 απόφαση της Ε.Π.Ζ. έγινε ανάκληση προηγούμενης απόφασης, προκειμένου να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες νόμιμες ενέργειες, τις οποίες αναμένουμε. Έκτοτε το ομοίωμα φυλάσσεται ακέραιο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.
«Οι νόμιμες ενέργειες που δεν έγιναν κατά την αρχική τοποθέτηση το 2019 συνοπτικά είναι: 1) ο φάκελος να εγκριθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου 2) να εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων / Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με το ν. 4495/2017. Επιπλέον, το πρωτότυπο μνημείο που εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυσική του θέση, εκεί που έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν κατά το Β.Π.Π., τυγχάνει αχαρακτήριστο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δεν είναι καταχωρημένο στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού», ανέφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.