Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, θα συγκροτηθεί μια χαρτογραφική βάση δεδομένων που θα προέρχονται και από τη Μαγνησία, με αντικείμενο την παρουσία των γερμανικών στρατευμάτων σε μια κατεχόμενη χώρα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αν και η περίοδος της γερμανικής κατοχής έχει μεγάλη σημασία στη συλλογική μνήμη της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή όλων των γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο στόχος του Ερευνητικού Έργου «Βάση δεδομένων των γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45», το οποίο διεξάγεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Η υλοποίηση του έργου, χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. Η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, θα βοηθήσει στην αναγνώριση των γερμανικών μονάδων που ενεπλάκησαν σε εγκλήματα πολέμου, θα διευκρινίσει το αριθμητικό εύρος των γερμανικών μονάδων που βρίσκονταν στην Ελλάδα και θα εξηγήσει τις δομές των στρατιωτικών και των παραστρατιωτικών μονάδων.
«Η Μαγνησία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνας»
Για το εγχείρημα αυτό, μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, ο Γερμανός ερευνητής, ιστορικός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Valentin Schneider, εξηγώντας το σκοπό της έρευνας αυτής. “Συλλέγουμε τις πληροφορίες για να δούμε την γερμανική κατοχή στο κατώτερο επίπεδο της καθημερινότητας. Εμείς πηγαίνουμε στο επίπεδο των λόχων, γιατί οι λόχοι είχαν την άμεση επαφή με τον τοπικό πληθυσμό στα χωριά και στις πόλεις . Βρήκαμε 6000 μικρές μονάδες. Μία μεραρχία ή ένα σύνταγμα έχει σημασία για την στρατιωτική πλευρά της ιστορίας , αλλά όχι τόσο για την καθημερινότητα των Ελλήνων”, σημείωσε ο κ. Schneider.
Ο ίδιος ανέφερε πως η Μαγνησία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνας, καθώς υπάρχουν τοπικά δεδομένα, που δεν υπάρχουν στα γερμανικά αρχεία. “Προσπαθούμε ταυτόχρονα με τα γερμανικά αρχεία κι αυτά στην Ελλάδα, να κάνουμε διασταύρωση των πηγών και να βρούμε πληροφορίες που δεν υπάρχουν στα γερμανικά βιβλία. Έχουμε ακόμη δύο χρόνια και θα προσπαθήσουμε να το ολοκληρώσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021”. είπε ο κ. Schneider .
Εκείνο που ανέφερε ο Γερμανός ιστορικός, είναι πως οι Γερμανοί στρατιώτες είχαν σαν πέρασμα την Ελλάδα, δηλαδή δεν ήταν οι ίδιοι αυτοί που ήρθαν στη χώρα το 1941 με αυτούς που έφυγαν το 1944.
Υπάρχουν πολλά αρχεία,
απαιτείται όμως μεγάλο έργο…
Τόνισε δε, πως υπάρχουν πολλά αρχεία, όμως χρειάζονται πολύ διάβασμα κι αυτό είναι το στοίχημα της έρευνας.
” Εμείς πρέπει να διαβάσουμε τα στρατιωτικά ημερολόγια των μονάδων , που θα μας πουν πότε αλλάζουν τοποθεσία. Προσπαθούμε να ψάξουμε και τις τοποθεσίες στην Ελλάδα και τις κινήσεις τους για να ξέρουμε πόσο έμειναν οι μονάδες σε κάθε τόπο, που πήγαν μετά κ.α.”, συμπλήρωσε ο ιστορικός. Το αποτέλεσμα της έρευνας θα είναι ανοιχτό προς όλους, μέσω μίας εφαρμογής όπου ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει μία τοποθεσία και να δει ποια γερμανική μονάδα και ποιος λόχος πέρασε από το σημείο, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά, θα χρησιμεύουν όχι μόνο για ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά και για πρωτοβουλίες τοπικής και περιφερειακής ιστορίας, σχολικά προγράμματα κλπ.
Πρόσκληση σε όσους διαθέτουν στοιχεία
και επιθυμούν, να τα γνωστοποιήσουν
Η συγκεκριμένη γνώση των τοπικών ιστορικών και μαρτύρων, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη λεπτομερέστερη καταγραφή της παρουσίας των διαφόρων γερμανικών μονάδων. Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι της έρευνας και ο ιστορικός κ. Schneider προσκαλεί όσους διαθέτουν σχετικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ονόματα Γερμανών στρατιωτών, ή τοπικών διοικητών, ή μονάδων, όπως επίσης και ονόματα σκαφών που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί, με όσο το δυνατόν περισσότερο ακριβή τοπικό και χρονικό προσδιορισμό της εν λόγω πληροφορίας, να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Παράλληλα, όποιος επιθυμεί προσωπική επικοινωνία με τον Δρ. Βαλεντίν Σνάιντερ, μπορεί να το πράξει μέσω του email: [email protected] .
Σημειώνεται τέλος, ότι η υλοποίηση του Ερευνητικού Έργου «Βάση δεδομένων των γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45» χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.