Σημαντικός ο απολογισμός για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στη Σκιάθο

Απολογισμός από το «Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS»

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας», το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS τονίζει την ανάγκη για δράση, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με τη πλαστική σακούλα κάνοντας έναν απολογισμό του προγράμματος A.S.A.P. Active Skiathos AgainstPlastic bag που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο και ολοκληρώθηκε μόλις αυτό τον Ιούνιο.

Πρόκειται για ένα ακόμα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στη συγκεκριμένη θεματική. Χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «H Σκιάθος». Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο του 2017, έχοντας ως αρχικές δράσεις, συναντήσεις γνωριμίας με εμπλεκόμενους φορείς και καθαρισμό της ακτής του Ξανέμου (Ιούνιος 2017).

Στους 14 μήνες που διήρκησε το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε πλήθος δράσεων στοχευμένων στην ενημέρωση των πολιτών και στην ενεργό συμμετοχή τους στην προοπτική μείωσης της πλαστικής σακούλας στο νησί, ξεκινώντας με μια «χαρτογράφηση» της υφιστάμενης κατάστασης.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν, σε όλα τα σχολεία της Σκιάθου, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις με άξονα το εγκεκριμένο από το Υπουργείο πρόγραμμα «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η πλαστική σακούλα…», παρουσίαση και συζήτηση με τον αθλητή καγιάκ Μανώλη Λουδάρο, σεμινάριο εκπαιδευτικών, εκδηλώσεις δρόμου με διαδραστικά παιχνίδια, καθαρισμοί ακτών, καθώς επίσης και ανοιχτές συμμετοχικές συζητήσεις με φορείς και πολίτες. Οι συμμετοχικές συζητήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας, ενώ συνέβαλαν στην αξιολόγηση της προόδου και τη διερεύνηση προτάσεων για περαιτέρω μείωση.

Σταθμός στο πρόγραμμα A.S.A.P. αποτέλεσε η συγκρότηση Συντονιστικού Οργάνου αποτελούμενο από τοπικούς φορείς, όπως αυτό προέκυψε από τις ανοιχτές συζητήσεις, για την υιοθέτηση, το συντονισμό και την πραγματοποίηση του Σχεδίου Δράσης. Το Συντονιστικό Όργανο και τα μέλη του προχώρησαν στην υλοποίηση πλήθους δράσεων οι οποίες ήρθαν να συμπληρώσουν το Σχέδιο Δράσης, με όραμα και ορίζοντα πολύ πέρα από τη διάρκεια του προγράμματος. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη κληρονομιά του A.S.A.P για εξασφάλιση της βιωσιμότητας των αποτελεσμάτων του στο διηνεκές.

Παράλληλα, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στήριξε έμπρακτα τις δράσεις του Συντονιστικού Οργάνου και των τοπικών φορέων, όπως την έρευνα για τη χρήση της πάνινης τσάντας, τη δημιουργία ειδικού προωθητικού υλικού, τη διανομή της πάνινης τσάντας του προγράμματος από ομάδες εθελοντών, την παρουσίαση της πρωτοβουλίας σε ημερίδες, καθώς επίσης και σε εκδηλώσεις έξω από τη Σκιάθο, κ.ά.

Στη κορύφωση του προγράμματος το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετείχε στο εμπνευσμένο και ευφάνταστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τις εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μελαχροινή Ιωάννου και Κατερίνα Ελευθερίου, και περιελάμβανε μουσικό και θεατρικό δρώμενο, στο οποίο 40 μαθητές του σχολείου συμμετείχαν με ιδιαίτερη ζωντάνια και θέρμη και έδωσαν, εν πλω, υπόσχεση να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ ξανά πλαστική σακούλα.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συνεχίζει τον αγώνα κατά των πλαστικών απορριμμάτων συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PTwist , το οποίο εστιάζει στην κυκλική οικονομία των πλαστικών απορριμμάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.