SOS Για την Βαλότρυπα Κεραμιδίου

Κείμενο : Ελένη Τσαγανού

Βαλότρυπα. Αυτό είναι το όνομα που της έδωσαν, οι κάτοικοι του Κεραμιδίου όπως μας είχαν ενημερώσει πριν από χρόνια,διότι έπεφταν μέσα βουβάλια.
Είναι το βαθύτερο βάραθρο στη Θεσσαλία, με συνολικό βάθος -264 μέτρα το οποίο το κατατάσσει στα 30 βαθύτερα βάραθρα, σε όλη την Ελλάδα. Ως βάραθρο, ονομάζουμε το κατακόρυφο σπήλαιο ,που η πρόσβαση του γίνεται μόνο με τη χρήση σπηλαιολογικού σχοινιού και μόνο από εκπαιδευμένα άτομα.
Βρίσκεται στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κεραμιδίου. Πρόκειται για μια διάκλαση, η οποία διανοίγεται σε μάρμαρα.
Πρώτη φορά είχε γίνει προσπάθεια εξερεύνησης της, από μέλος της ΕΣΕ Αθήνας, τον Γιώργο Αυντζή, ο οποίος ανέφερε το μεγάλο μέγεθός της. Το 2004 μέλη της Εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας, ΧΕΙΡΩΝ (Μάρκος Βαξεβανοπούλος, Ελένη Τσαγανού, Αποστόλης Τσιργούλας) και των ΣΠΟΚ και ΣΕΛΑΣ (Λάμπρος Μακροστέργιος, Ερατώ Γ.) εξερεύνησαν τα πρώτα 180 μέτρα, οπού σταμάτησε η αποστολή, λόγο έλλειψης υλικών, ενώ τυχαία έγινε, η ανακάλυψη της δεύτερης εισόδου της.
Μέχρι το 2005 ακολούθησαν αποστολές, με την επιτυχής ολοκλήρωση της εξερεύνησης της και την πρώτη, χαρτογράφηση της. Από τότε, μέχρι και σήμερα, πολλοί σπηλαιολογικοί σύλλογοι βοήθησαν στην καλύτερη αγκύρωσή της και απόδοση της χαρτογράφησης της, με πιο εξελιγμένα μέσα αποτύπωσης.(ΕΣΕ Αθήνας, ΦΟΣ, ΣΠΟΚ, ΣΠΕΛΕΟ, ΠΡΩΤΕΑΣ)
Ο Χείρων, δραστηριοποιείται στην συγκεκριμένη περιοχή, με διενέργεια πολυήμερων απόστολων από το 2004 ,καθώς η περιοχή αυτή έχει ιδιαίτερο καρστικό ενδιαφέρον και υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα βάραθρα και σπηλαία.
Τα σπηλαία γενικότερα, λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο, σαν μεγάλα φυσικά φίλτρα, στην αποστράγγιση του υπόγειου υδροφορέα. Έτσι οποιαδήποτε επέμβαση, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στο φυσικό περιβάλλον.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αγωνία στη σπηλαιολογική κοινότητα καθώς, κάθε φορά πληροφορούμαστε δυστυχώς, πως κάποιο σπήλαιο απειλείτε με καταστροφή, καθώς μεγάλες εταιρείες κατακλύζουν τα βουνά στήνοντας αιολικά πάρκα.
Αυτή την φορά ο κώδων του κίνδυνου χτυπά στο Μαυροβούνι και μια μεγάλη προστατευόμενη περιοχή με αρχαίο δάσος, από αιωνόβιες βελανιδιές πρόκειται να αποψιλωθεί, καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο την φύση και ότι αυτή περιλαμβάνει.
Ανάμεσα σε όλα αυτά , βρίσκεται και η Βαλότρυπα, στο κέντρο αυτού του πλάνου. Τα σπηλαία ως γνωστό ,είναι μνημεία της φύσης και μέρος αυτής και με αυτό τον τρόπο πρέπει να τους φερόμαστε με σεβασμό, διότι κρύβουν μέσα τους, στο ιδιαίτερο μικρόκλιμα τους, γνώσεις που θα μεταδοθούν και σε νεότερες γενιές.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο ΧΕΙΡΩΝ μαζί με τον ΠΡΩΤΕΑ Θεσσαλονίκης, με μέλη μας και με άλλους συλλόγους, τους κατοίκους της γύρω περιοχής και του Κεραμιδίου, θα βρεθούμε το 3ημερο από της 16 έως 18 Μαρτίου, στην Βαλότρυπα, για να την προστατεύσουμε και να δείξουμε, πως τα σπηλαία στέκουν μόνα τους μέσα στον χρόνο, άλλα μόνα τους, δεν είναι.
Προσκαλούμε και προτρέπουμε, όλους τους πολίτες, να έρθουν και να γνωρίσουν από κοντά, τι είναι αυτό που ονομάζουμε, με τον όρο Σπηλαιοβάραθρα και τι είναι αυτό που ονομάζουμε, Σπηλαιολογία. Γιατί, όλοι μαζί μπορούμε να σταματήσουμε, την σύγχρονη λαίλαπα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα βουνά, της ολοκληρωτικής καταστροφής, της χλωρίδας και της πανίδας τους και των σπηλαίων μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.