Σταμ. Περίσσης: Αφιερωματική στήλη στο λιμάνι Σκοπέλου με τους αγωνιστές του 1821

Ο Δήμος στην επανένωση των Δήμων που συμμετείχαν στην πρώτη Εθνοσυνέλευση

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελο Ξηντάρη, συμμετείχαν σε μια εκδήλωση επανένωσης των παραδοσιακών ιστορικών Δήμων, που συμμετείχαν στην πρώτη Εθνοσυνέλευση από τις 20 Δεκεμβριου 1821 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 1822, που σφραγίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας και υπογράφηκε από τους αντιπροσώπους περίπου 56 περιοχών.
Ο κ. Περίσσης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι από τη Σκόπελο συμμετείχε ο Ζαχαρίας Παναγιωτίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε την Ανατολική Χέρσο Ελλάδα (Θεσσαλία, Άγραφα). Ο Ζαχαρίας Παναγιωτίδης είχε μια μακρά πολιτική δράση, τελευταία εκπροσωπούσε και τη Σκιάθο και την Αλόννησο.

Στο πλαίσιο εορτασμού 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, έγινε μια συνάντηση και επανασυστάθηκαν οι ιστορικοί αυτοί Δήμοι, στο σημείο που έγινε η πρώτη Εθνοσυνέλευση, έκανε ένα αφιέρωμα η Δημοτική Αρχή, μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναφέρονται οι περιοχές και οι σημερινοί Δήμοι, οι αντιπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στην πρώτη εθνοσυνέλευση αι ένα άγαλμα – αφιέρωμα ακριβώς σε εκείνο το σημείο και την Κυριακή μετά τη δοξολογία, έγιναν τα αποκαλυπτήρια από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, τον δήμαρχο του μαρτυρικού Μεσολογγίου και εκπροσώπους των Δήμων που συμμετείχαν στην πρώτη Εθνοσυνέλευση.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου, τόνισε ότι με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση ο Δήμος Σκοπέλου κάνει μια αφιερωματική στήλη στην παραλια της Σκοπέλου, μπροστά από τη νέα βιβλιοθήκη που κατασκευάζεται, όπου αναφέρονται όλοι οι Σκοπελίτες και αποδεδειγμένα αγωνίστηκαν το 1821, θυσιάστηκαν ή ήταν δωρητές στον αγώνα. “Η αφιερωματική στήλη θα πρέπει να αποτελεί οδηγό για τη νεολαία και για όλους, να μάθουμε καλύτερα την ιστορία του τόπου μας”, επισήμανε ο κ, Περίσσης.

Σε εξέλιξη έργα
Αναφερόμενος στα έργα στο νησί, ο δήμαρχος τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν οι δημοπρασίας διαμόρφωσης των προαύλιων χώρων όλων των σχολείων, που ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν μέχρι το Πάσχα, δημοπρατήθηκαν άλλοι δύο υπόγειοι κάδοι, που προστίθενται στους πρώτους που είχαν τοποθετηθεί και σταδιακά ομορφαίνει η περιοχή της παραλιακής ζώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δόθηκαν οι διορθωτικές σημειώσεις για το πράσινο σημείο, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσει η δημοπράτηση.
Για το κλειστό Γυμναστήριο ο κ. Περίσσης ανέφερε ότι βρίσκεται στην τελική φάση με ένα Δικαστήριο που θα γίνει τον Μάιο για το ποιός θα είναι ο ανάδοχος. Επίσης εστάλη στη Διαχειριστική Αρχή η ολοκληρωμένη αίτηση χρηματοδότησης, για τα δύο κτίρια που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Πρόκειται για το Δημαρχείο Σκοπέλου και το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις της Γλώσσας.

Την περίοδο αυτή η Περιφέρεια ξεκινάει το έργο των πεζοδρομίων στη Σκόπελο, υπήρχε μια μικρή εμπλοκή με την ασφαλτόστρωση, προϋπολογισμού 2.5 εκ. €, σε σχέση με τους αναδόχους και το έργο θα ξεμπλοκαριστεί, ενώ γενικότερα είναι σε εξέλιξη δημοπρατήσεις και καταθέσεων προτάσεων, ανέφερε ο κ. Περίσσης.
Ακόμη είπε ότι κατατέθηκε πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τρεις αγροτικούς δρόμους, ενώ εγκρίθηκε από την επιτροπή του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης” ενός έργου 5 εκ. € για την κατασκευή δύο κτιρίων του Ορφέα με τα συνοδά κτίρια και του Γυμνασίου Σκοπέλου με τάξεις του ΕΠΑΛ.

Τέλος, ο κ. Περίσσης ανέφερε ότι στο λιμάνι του Αγνώντα έγινε η εγκατάσταση του εργολάβου, που αναμένεται να παραδώσει το έργο μέχρι το καλοκαίρι, ενώ ολοκληρώνονται οι συνοδές εργασίες στο λιμάνι της Σκοπέλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.