Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μαθητές των Γυμνασίων Ιωλκού και Αλμυρού

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν οι μαθητές του Γυμνασίου Ιωλκού και του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού από το ταξίδι τους στην Ρουμανία με ενδιάμεσους σταθμούς την Σόφια και την Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Τα δύο σχολεία συμμετέχουν από κοινού σε εκπαιδευτικό όμιλο με θέμα την παρουσία των Βλάχων, Καραγκούνηδων και Σαρακατσαναίων και την επιρροή τους στην Θεσσαλία.
Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους επισκέφτηκαν το Λύκειο των Ελληνίδων και άλλους χορευτικούς συλλόγους, εκπόνησαν εργασίες, διδάχτηκαν παραδοσιακούς χορούς και προετοίμασαν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα το προξενιό. Η τελική εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 20 Απριλίου στις 6:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας και θα περιλαμβάνει ομιλίες για τα τρία αυτά φύλα, αλλά και τη δουλειά των παιδιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η πρώτη στάση του ταξιδιού ήταν η Σόφια της Βουλγαρίας, όπου ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο και στα αξιοθέατα. Επόμενος σταθμός η πρωτεύουσα της Ρουμανίας όπου πολλοί Έλληνες-κυρίως Βλάχοι-δραστηριοποιήθηκαν επιχειρηματικά και με τα πλούτη τους ευεργέτησαν ποικιλοτρόπως τις περιοχές, όπου έζησαν, αλλά και την Ελλάδα. Στις παραδουνάβιες ηγεμονίες πολλοί Έλληνες- Φαναριώτες κατείχαν σημαντικές θέσεις στην διοίκηση και βοήθησαν αποφασιστικά στην ελληνική επανάσταση. Στο ελληνικό σχολείο του Βουκουρεστίου «Αθηνά» έγιναν δεκτοί με παραδοσιακή ελληνική μουσική και χορούς. Οι μαθητές του σχολείου, Ελληνόπουλα που ζουν στη Ρουμανία, παιδιά μεικτών γάμων, αλλά και παιδιά που αγαπούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Η πόλη πλούσια σε αξιοθέατα, με μεγάλες λεωφόρους, εντυπωσιακά κτίρια σε διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς γοητεύει τον επισκέπτη. Συναρπαστική ήταν και η επίσκεψη στο παλάτι του βασιλιά Καρόλου στο «Πέλες» κρυμμένο σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Φυσικά δεν έλειψε μια σύντομη περιήγηση στο κάστρο της πόλης Μπραν, γνωστό ως κάστρο του κόμη Δράκουλα, και βέβαια στη γραφική πόλη Μπρασόβ με τα πανέμορφα κτίσματα.
Την τελευταία βραδιά στο Πλόβντιβ ή Φιλιππούπολη, από το όνομα του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου,ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη με τα νεότερα αλλά και ρωμαϊκά μνημεία και απόλαυσαν την βόλτα τους με καλοκαιρινό καιρό. Η πόλη έχει μακραίωνη ιστορία και ιδιαίτερο χρώμα που φανερώνει το πλούσιο πολυπολιτισμικό βαλκανικό παρελθόν.

Η διευθύντρια του Γυμνασίου Ιωλκού, Ευαγγελία Μπαλαμώτη, τόνισε ότι αυτά τα ταξίδια παρά τις αντικειμενικές και πρακτικές δυσκολίες, αποτελούν ζωντανά μαθήματα ιστορίας ενισχύουν το ενδιαφέρον των μαθητών για την ιστορία και την παράδοση και διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και ανυπομονούν για τις επόμενες δράσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.