Στη Sovel μαθητές του Τομέα Μηχανολογίας του 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού

Πραγματοποίησαν επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματός τους

Την εταιρία SOVEL,  στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων για το μάθημα Μηχανουργική Τεχνολογία, επισκέφθηκαν την Τρίτη 5 Μαρτίου μαθητές της Γ’ τάξης ειδικότητας Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού.

Τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς υποδέχθηκε ο κ. Ευάγγελος Τσάμης Τεχνικός Ασφαλείας της εταιρίας, ο οποίος παρουσίασε την εταιρία και τα προϊόντα της.   Η Sovel αποτελεί θυγατρική εταιρία της Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα. Πρόκειται για ένα βιομηχανικό συγκρότημα που βρίσκεται στον Αλμυρό Μαγνησίας και περιλαμβάνει χαλυβουργείο, ελασματουργείο, μονάδα παραγωγής πλεγμάτων, καθώς και βοηθητικές μονάδες. Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με βίντεο από τμήματα της εταιρίας που για λόγους ασφαλείας οι μαθητές δεν μπορούν να δουν δια ζώσης.

Στη συνέχεια ο κ. Τσάμης ενημέρωσε τους μαθητές σχετικά με τον πολύ σημαντικό παράγοντα της ασφάλειας και τα μέτρα πρόληψης, τα οποία περιλαμβάνουν τους εξής άξονες: εξάλειψη κινδύνων, αντικατάσταση επικίνδυνων παραγόντων, τεχνικά μέτρα, οργανωτικά μέτρα και τέλος χρήση ΜΑΠ (μέσα ατομικής προστασίας).

Στους μαθητές και στους συνοδούς καθηγητές  μοιράστηκαν κράνη, γυαλιά προστασίας, ποδιές και παπούτσια ασφαλείας προκειμένου να μπουν στον χώρο τους εργοστασίου, στον οποίο οδηγήθηκαν με τη συνοδεία του κ.Τσάμη και του κ. Κων/νου Πολύζου Τεχνικού Ασφαλείας.

Αφού περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τη γραμμή παραγωγής του ελασματουργείου, οδηγήθηκαν στον χώρο συντήρησης όπου γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις και επισκευές. Εκεί τους επισκέπτες περίμεναν ο κ. Δημήτρης Κλαρούμενος, Εργοδηγός μηχανολογικής συντήρησης και ο κ. Βασίλης Νικηφορίδης, Δ/ντης μηχανολογικής συντήρησης. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στον χώρο και τους έγινε παρουσίαση σε λειτουργία εργαλειομηχανών  CNC, είδαν διάφορους τύπους συγκολλητικών μηχανών και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στα γραφεία της συντήρησης όπου τους παρουσιάστηκε μια συσκευή (γυαλιά και κράνος) επαυξημένης πραγματικότητας.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη λειτουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας χάλυβα και να κατανοήσουν τη σημασία της μηχανολογίας σε μια τέτοια παραγωγική διαδικασία. Η εμπειρία αυτή   ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή τους  και   τους ενθάρρυνε σχετικά με  τη σταδιοδρομία τους στον τομέα της μηχανολογίας. Η   της παρατήρηση κράνους επαυξημένης πραγματικότητας προσέθεσε ένα επιπλέον επίπεδο ενδιαφέροντος και μάθησης στη διδακτική επίσκεψη. Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, οι μαθητές μπορούσαν να δουν εικονικά μοντέλα μηχανημάτων, διαδικασιών και προϊόντων μέσα στο περιβάλλον της βιομηχανίας και να αλληλεπιδράσουν με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία χάλυβα, ενισχύοντας την κατανόησή τους για τα μηχανήματα και τις διαδικασίες παραγωγής. Επιπλέον, η αλληλεπίδραση με την επαυξημένη πραγματικότητα ενθάρρυνε την περαιτέρω έρευνα και το ενδιαφέρον των μαθητών για τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στον τομέα της μηχανολογίας και της βιομηχανίας χάλυβα.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί Ζωή Χατζηχαραλάμπους ΠΕ82 Μηχανολόγος, Κων/νος Χατζηπλής ΠΕ82 Μηχανολόγος και ο Δ/ντης του σχολείου Γεώργιος Καπράνας.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.