Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ από τη ΛΑΣ

Ζητά ευθύνες για κακοτεχνίες στο Δημοτικό Σχολείο Κ. Νερών

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο φέρνει η ΛΑΣ Θεσσαλίας το θέμα της καύσης στερεών αποβλήτων από απορρίμματα στην ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο. Όπως αναφέρει σε επερώτηση, μεγάλη είναι η δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής του Βόλου από τη συνεχιζόμενη καρκινογόνα καύση στερεών αποβλήτων SRF/ RDF και του τοξικού PET – KOK από τη βιομηχανία της ΑΓΕΤ – ΗΡΑΗΚΛΗΣ.
«Μετά την ειδική συνεδρίαση, που έγινε στο Βόλο πριν 10 μήνες, με θέμα αυτό το σοβαρό ζήτημα, που αφορά τη δημόσια υγεία, ύστερα και από το καθολικό αίτημα των κατοίκων του Βόλου, που εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων, καθώς επίσης και με μαζικές κινητοποιήσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας πήρε απόφαση κατά της καύσης SRF/ RDF», τονίζει η ΛΑΣ. Υπενθυμίζει δε ότι είχε εκφράσει τη διαφωνία της τότε με το σκεπτικό της απόφασης και με τη διάτρητη επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έθετε ως προϋπόθεση τη «νομιμότητα» για την καύση, την ύπαρξη δήθεν ασφαλών πρακτικών, τακτικών ελέγχων, καθώς επίσης και της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και ορίων.

«Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις και το «αυστηρό» ύφος των δηλώσεων σας κ. Περιφερειάρχη, όπως και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας των κατοίκων του Βόλου, δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ», επισημαίνει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Επειδή, ο λαός του Βόλου δεινοπαθεί εξαιτίας και άλλων εστιών περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην πόλη και την προστασία του πληθυσμού (αέρια ρύπανση, λιμάνι, βιομηχανική δραστηριότητα, κυκλοφοριακό, κ.ά.), βάζει πλέον επί τάπητος το ζήτημα να μπορεί να ζήσει σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον και όχι σε θάλαμο τοξικών αερίων, η ΛΑΣ ερωτά την Περιφερειακή Αρχή αν θα αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της, σταματώντας να κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση, που ασφαλώς έχει την πρώτη ευθύνη, προκειμένου να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και ΠΕΤ – ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ και αν θα τροποποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και θα απαλείψει κάθε σχεδιασμό για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση.
Ακόμη ερωτά τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ, τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να εφαρμοσθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ–ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς και αν θα παρέμβει για να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

Για το Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών
Η ΛΑΣ κατέθεσε επερώτηση και για το Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών, τονίζοντας ότι οι γονείς των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Καλών Νερών Μαγνησίας, εκφράζουν απόλυτα δικαιολογημένες ανησυχίες από το γεγονός ότι το σχολείο που παραδόθηκε πριν από δυο χρόνια, κάθε φορά που βρέχει πλημμυρίζει.

«Μάλιστα η εικόνα που παρουσίαζε μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις ήταν απελπιστική. Το νερό έφτασε σε ύψος 1,5 μ. στο υπόγειο του σχολείου, ενώ οι ζημιές στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης, στον ανελκυστήρα και άλλα αντικείμενα είναι μεγάλες. Στην κυριολεξία το νερό έφτασε στο ύψος των διακοπτών ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη, η διαρκής έκθεση των θεμελίων του κτιρίου στο νερό και την υγρασία προκαλεί τη διάβρωση τους, που σημαίνει ότι αν το πρόβλημα δε λυθεί άμεσα, ενδεχομένως, να υπάρξει πρόβλημα με τη στατικότατα του σχολείου. Εξάλλου σε πολλά σημεία παρατηρούνται ρωγμές από καθιζήσεις του εδάφους», αναφέρει η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η ΛΑΣ τονίζει ότι το Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών Μαγνησίας, που παραδόθηκε πριν δυο χρόνια, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος», με φορέα διαχείρισης την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας – Σποράδων, ενώ το κόστος κατασκευής του ανήλθε στο 1.500.000 ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, αποδίδουν το πρόβλημα έλλειψης στεγανότητας του υπογείου του σχολείου σε κακοτεχνίες και σε λάθη της μελέτης κατασκευής του έργου, τα οποία είχαν επισημανθεί και για τα οποία ζητήθηκαν αλλαγές, που η εποπτεύουσα αρχή δεν αποδέχτηκε. Επίσης έχει κατατεθεί και μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο στο Α.Τ. Μηλεών.

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ, πολλά νέα σχολικά κτίρια παρουσιάζουν σημαντικές κακοτεχνίες, κάτι που είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης σχολικής στέγης, που ξεκίνησε, αρχικά, με την μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ και ολοκληρώθηκε με την δημιουργία της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» που ανήκει στο «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων.
Η παράταξη ερωτά την Περιφερειακή Αρχή τι θα κάνει για να λύσει το σοβαρό πρόβλημα στο Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών, πότε θα δρομολογήσει τα κατάλληλα έργα στεγάνωσης και αποστράγγισης, για να σταματήσει να πλημμυρίζει το σχολείο και να προστατευτεί το κτίριο και οι εγκαταστάσεις του από τη διάβρωση και την υγρασία και τι μέτρα θα πάρει για να διερευνήσει και να αποδώσει τις ανάλογες ευθύνες για τις κακοτεχνίες που παρουσιάζει το σχολείο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.