Σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς- Μουρεσίου για τις καταστροφές από την “Αθηνά”

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου πραγματοποίησαν σύσκεψη στις χθες, 11 Οκτωβρίου στην περιοχή της Ζαγοράς σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  καθημερινά, με τα προβλήματα να εντείνονται από το πέρασμα της κακοκαιρίας “Αθηνά”, όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους.

Αναλυτικά, μέσω της ανακοίνωσης τονίζουν οτι “μετά την κακοκαιρία αντικρίσαμε μια μεγάλη καταστροφή στους Δρόμους, στα χωράφια, στην παραγωγή ακόμα και σε κατοικίες συναδέλφων μας. Ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την κακοκαιρία, είναι η καθίζηση πολλών χωραφιών στο Δήμο μας, με πολλούς παραγωγούς να οδηγούνται στην απόγνωση. Με τον απολογισμό αυτής της κακοκαιρίας, πρόβλημα αποτέλεσε και η καταστροφή της παραγωγής κάστανων, όπου τεράστιο κομμάτι της παραγωγής παρασύρθηκε από τους ορμητικούς χειμάρρους ενώ όσα απέμειναν έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως αποτελεί, η κατάσταση των αγροτικών δρόμων, όπου είναι αναγκαία η άμεση αναβάθμιση της αγροτικής οδοποιίας με ασφαλτόστρωση και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας. Το παραπάνω αποτελεί ζήτημα τεράστιας σημασίας για τον αγροτικό κόσμο, με το αγροτικό κίνημα να το αναδεικνύει συνεχώς και την δημοτική αρχή να φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη μπροστά στην κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου.

Είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής και πολλοί αγρότες δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους διότι, οι ήδη υποβαθμισμένοι αγροτικοί δρόμοι έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές, από την κακοκαιρία. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και προστίθεται και η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό κέντρο ιατρικής περίθαλψης του δήμου. Μιλάμε για ένα κτήριο σε τραγική κατάσταση για την οποία όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά φέρουν ευθύνη, αφήνοντας τον τόπο χωρίς πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Απαιτούμε:
• Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο αγροτικό οδικό δίκτυο, για να τελειώσουν οι αγρότες την συγκομιδή τους.
• Άμεση εκτίμηση των ζημιών, της κακοκαιρίας «Αθηνά» από τον ΕΛΓΑ.
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Επισκευή και συντήρηση στην κτηριακή του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, και την άμεση στελέχωσή τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Καλούμε όλους τους αγρότες της περιοχής να είναι σε επαγρύπνηση για την άμεση διεκδίκηση μπροστά σε αυτά τα προβλήματα. Καλούμε όλους τους φορείς της περιοχής μας, να στηρίξουν τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών”.




Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.