Θ. Τζούμας: Απαραίτητη η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τον Βόλο

Λύθηκε προσωρινά το πρόβλημα με τα δρομολόγια του «Πρωτεύς»

Λύθηκε το πρόβλημα που υπήρξε με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς» με παρεμβάσεις του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Μπουκώρου και των δημάρχων του νησιού.
Ο δήμαρχος Σκιάθου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι το πρόγραμμα του πλοίου ήταν να κάνει τα δρομολόγια Μαντούδι Εύβοιας – νησιά Σποράδων μέχρι αρχές Οκτωβρίου. Η πλοιοκτήτρια εταιρία αποφάσισε τα δρομολόγια να γίνονται μέχρι τέλος Αυγούστου και τελικά πήρε παράταση για έναν μήνα.

«Αυτό δε λέει τίποτα για μας. Ναι μεν το αυτονόητο είναι να έχουμε ένα πλοίο στην τουριστική περίοδο, αλλά μετά υπάρχουν και οι κάτοικοι των νησιών που δεν είμαστε πολίτες β’ διαλογής και δεν είναι η πρώτη φορά που μας βλέπουν έτσι οι εταιρίες», τόνισε ο κ. Τζούμας, που πρόσθεσε ότι εδώ και χρόνια το ταχύπλοο Flyingcat εδώ και χρόνια δεν υπάρχει στη γραμμή Βόλος – Σποράδες, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα μπει ξανά στη γραμμή, κάτι που είναι σημαντικό για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των τριών νησιών.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι οι κάτοικοι των νησιών αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ διαλογής και μπαίνουν στην «κατάψυξη» από τον Οκτώβριο και μετά ενώ τόνισε ότι το «Πρωτεύς» όταν δρομολογήθηκε και πήγε πολύ καλά, αλλά τον χειμώνα δεν έκανε δρομολόγια για δύο μήνες (πήγαινε Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη που είχε επιδότηση) και κακώς τότε δεν υπήρχε αντίδραση.

«Δεν μπορεί η Σκιάθος να έχει απευθείας σύνδεση με το Παρίσι μέχρι 4 Νοεμβρίου και να μην υπάρχει ένα πλοίο για να πάμε στο Βόλο ή στο Μαντούδι τον Οκτώβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζούμας.
Ο ίδιος είπε ότι μόνο τον χειμώνα εστάλησαν τουλάχιστον τέσσερις επιστολές προ το υπουργείο Ναυτιλίας για την απευθείας σύνδεση. Είχαμε το «Ερατώ» που ήταν επικίνδυνο, σταματούσε από βλάβες, στα 6 μποφόρ δεν ταξίδευε και η γραμμή Βόλος – νησιά Σποράδων ούτε τη δεκαετία του ’90 δεν είχε τέτοια αντιμετώπιση.
Σύμφωνα με τον κ. Τζούμα η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι απαραίτητη και τον χειμώνα γιατί τα νησιά είναι σε τροχιά ανάπτυξης, πρέπει να μεταφερθούν εμπορεύματα κλπ.

20% αύξηση από το 2019
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 20% σε σχέση με το 2019 για τη Σκιάθο, με νέες αεροπορικές συνδέσεις και προορισμούς και σύμφωνα με τον δήμαρχο το καλοκαίρι πήγε εξαιρετικά καλά.
Όπως είπε, το πρόβλημα που υπήρχε ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπήρχε για καταλύματα.
«Μετά από δύο δύσκολα καλοκαίρια ο κόσμος ήθελε να ταξιδέψει γιατί οι διακοπές είναι ανάγκη με όσα περνάμε, είχαμε κάνει κι εμείς δράσεις προβολής για νέους προορισμούς, όπως το Παρίσι που πήγε καλά, φέτος υπάρχουν πολλοί Ιταλοί και δύο νέες αεροπορικές εταιρίες, αλλά ήταν γενικά μια καλή στιγμή για τον τουρισμό και για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη ανέφερε ότι η Σκιάθος είναι παραδοσιακά αγαπημένος προορισμός και για τους Έλληνες και πολλοί ήταν αυτοί που την επέλεξαν για άλλη μια χρονιά φέτος.

Οριστική λύση στο πρόβλημα ηλεκτροδότησης
Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και είπε αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για 2,5 ώρες το πρωί της Πέμπτης 25 Αυγούστου, ο δήμαρχος ανέφερε ότι οφείλεται στον τρόπο που είχε συνδέσει η ΔΕΔΔΗΕ τον υποσταθμό και το πρόβλημα βγήκε σε καλό, γιατί λύνεται οριστικά το πρόβλημα των διακοπών ηλεκτροδότησης.
Όπως είπε, τα προβλήματα φαίνονται στη λειτουργία του έργου και διορθώνονται, ενώ για σήμερα το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του υποσταθμού που δημιουργήθηκε στη Σκιάθο.
Ο κ. Τζούμας ανέφερε ότι κατά την υλοποίηση του έργου υπήρξε στενή συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ για να λύνονται τα προβλήματα και σ’ αυτό είχε πολύ καθοριστικό ρόλο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Αντικατάσταση φωτισμού σε παλιό λιμάνι και Μπούρτζι
Ο Θ. Τζούμας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΑΔΜΗΕ και μετά από αίτημα του Δήμου, ανέλαβε το εμβληματικό έργο για το νησί, την αναστήλωση του κέντρου Μπούρτζι έναντι 55.000 € και ολοκλήρωσε τη μελέτη που υποβλήθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και σύντομα αναμένεται πρόσκληση.
Τέλος, ανέφερε ότι μετά από αίτημα του Δήμου ο ΑΔΜΗΕ θα αναλάβει τη χρηματοδότηση αντικατάστασης των φωτιστικών στο παλιό λιμάνι, στο Μπούρτζι και τις Πλάκες, σε συνεργασία με την σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, η οποία έχει φωτίσει την Ακρόπολη.
Όπως εξήγησε η συνεργασία με τη σχεδιάστρια φωτισμού και η μελέτη έγινε από τον Δήμο Σκιάθου, το αίτημα υποβλήθηκε στον ΑΔΜΗΕ, την ενέκρινε και θα προχωρήσει στην προμήθεια των απαραίτητων φωτιστικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.