Το αρχοντοχώρι της Μαγνησίας με τις ανθισμένες γειτονιές και την εντυπωσιακή μεγάλη πλατεία

Στην κορυφογραμμή του Νότιου Πηλίου, σε υψόμετρο 310 μέτρων με άπλετη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο, βρίσκεται το αρχοντοχώρι του Νοτίου Πηλίου Λαύκος. Η πρόσβαση του γίνεται από το χωριό Μετόχι ή παραλιακά από το χωριό της Μηλίνας. Η απόσταση του από την πόλη του Βόλου είναι 54χμ.

Ένα ιδιαίτερο χωριό, με εντυπωσιακή μεγάλη πλατεία, πετρόκτιστες βρύσες και πλακόστρωτα καλντερίμια μέσα από τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει γνήσια πηλιορείτικα αρχοντικά. Περπατώντας στις ανθισμένες γειτονιές του Λαύκου, οι όμορφες μυρωδιές από τις αυλές των σπιτιών και των βοτάνων που ευδοκιμούν σε κάθε γωνιά του Λαύκου και όλου του Πήλιου, είναι η πιο όμορφη ανάμνηση που παίρνει μαζί του ο επισκέπτης.

Ονομασία
Για την ονομασία του χωριού μας υπάρχουν πολλές εκδοχές και απόψεις, η επικρατέστερη όλων όμως αναφέρει πως προέρχεται από την λέξη “γλαύκος” που σημαίνει καθαρός, φωτεινός, όπως και ο ορίζοντας του Λαύκου.

Ιστορία
Στα τέλη του 15ου αιώνα, εμφανίστηκαν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι αρχικά εγκαταστάθηκαν στην ρεματιά της Παλιόβρυσης, φοβούμενοι τους επιδρομείς (Τούρκους και πειρατές). Στην συνέχεια, καθώς τα χρόνια περνούσαν και συνθήκες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο παρουσίαζαν βελτίωση, άρχισαν να αυξάνονται οι κάτοικοι του χωριού, οι όποιοι έχτιζαν σπίτια σε διάφορα σημεία του χωριού. Πανέμορφα αρχοντικά ξεπρόβαλαν από κάθε σημείο του χωριού, τα οποία διατηρούνται με μικρές επεμβάσεις μέχρι και σήμερα.

Αρχιτεκτονική
Τα σπίτια ήταν ως επί το πλείστον διώροφα, με τοίχους 60 εκ., μεγάλες ξύλινες πόρτες που ασφαλίζονταν από την μέσα μεριά με κολντριμίρι ( και καταρράκτη (φαρδύ ξύλο που εφαρμόζει οριζόντια στην πόρτα και στερεώνεται στις δύο άκρες του τοίχου). Τα παράθυρα ήταν μικρών διαστάσεων. Στο ισόγειο φυλάσσονταν τα ζώα, τα προϊόντα του όπως ελαιόλαδο, υπήρχε το μαγερειό και ο ξυλόφουρνος της νοικοκυράς. Στον πρώτο όροφο, όπου συνδέονταν με εσωτερική ξύλινη σκάλα, υπήρχαν ένα ή δύο δωμάτια, όπου κοιμόνταν τα παιδιά της οικογένειας και φιλοξενούνταν κατά καιρούς συγγενείς και φίλοι Στον τελευταίο όροφο υπήρχε η σάλα και ένα υπνοδωμάτιο όπου κοιμόνταν οι γονείς της οικογένειας.


Ο Λαύκος σήμερα
Ο όμορφος Λαύκος συνέχισε να αναπτύσεται στο πέρασμα των χρόνων κυρίως σε πολιτιστικό επίπεδο αλλά και οικονομικό. Οι περισσότεροι νέοι του χωριού, έφυγαν σε Ελλάδα και εξωτερικό γιατί επιθυμούσαν να γεμίσουν γνώσεις και να μορφωθούν. Παρ’όλο που ο πληθυσμός μειώθηκε, τα οφέλη για την πολιτιστική και γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας ήταν πολλά, καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι συνέβαλαν σημαντικά με τις γνώσεις τους. Προορισμός για όλες τους μήνες του χρόνου, καθώς η φιλοξενία και τα παραδοσιακά καταλύματα του χωριού συντελούν στην ευχάριστη διαμονή των επισκεπτών. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την τοπική κουζίνα, που μπορεί κανείς να γευτεί στα εστιατόρια του χωριού, καθώς συντελεί στο γεγονός ο Λαύκος να είναι και γαστρονομικός προορισμός. Επιπλέον, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαύκου η Δράση, πραγματοποιεί μια σειρά από μουσικό – χορευτικές εκδηλώσεις καθ’ολη την διάρκεια του χρόνου με σκοπό να ψυχαγωγεί τους ντόπιους μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση.

Πηγή: https://lafkos.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.