Βαλάντης Γαούτσης: Ο αγώνας των κατοίκων των Σταγιατών, δεν είναι μόνο τοπικός…

Σύμπραξη 26 καλλιτεχνών για το τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη «Το νερό των Σταγιατών»

Το περασμένο καλοκαίρι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσίασε στην πλατεία των Σταγιατών, το τραγούδι που συνέθεσε με τον τίτλο «Το νερό των Σταγιατών». Μέσα από τους στίχους και τη μουσική, κατάφερε να ταξιδέψει τον καθένα, στο μικρό χωριό του Πηλίου, που οι κάτοικοί του, μαζί σαν μια γροθιά, παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Λίγους μήνες μετά, ο ποιητής και μουσικός Βαλάντης Γαούτσης ονειρεύτηκε μία καλλιτεχνική σύμπραξη που θα τραγουδούσε «Το νερό των Σταγιατών», συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στη συλλογική ευθύνη απέναντι στο πολύτιμο αυτό αγαθό.
Ο Βαλάντης Γαούτσης μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή για το όνειρό του, το οποίο πραγματοποιήθηκε.
Ο έμπειρος μουσικός δεν κατάγεται από τον Βόλο, μάλιστα δεν έχει καν επισκεφθεί τον Βόλο, το Πήλιο και τις Σταγιάτες. «Κατάγομαι από την ανθρωπιά, από τα όνειρα, γιατί ένα τέτοιο εγχείρημα ως όνειρο, μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει όταν ξεκινάει ως ιδέα, γιατί πολλοί στην αρχή που επικοινωνούσα την ιδέα έλεγαν ότι αυτό είναι δύσκολο. Να, που και τα δύσκολα μπορούν να γίνουν», είπε χαρακτηριστικά.
Το εγχείρημά του δύσκολο, όμως τα κατάφερε. 26 καταξιωμένοι τραγουδιστές και μουσικοί ενώθηκαν και τραγούδησαν τη διασκευή του πρωτότυπου τραγουδιού, ενώ τα έσοδα από το άκουσμά του στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα δοθούν όλα στο δικαστικό αγώνα των κατοίκων των Σταγιατών.

«Ένας αγώνας που αφορά κυρίως
τη διατήρηση της ανθρωπιάς»

Όμως ποιος ήταν ο λόγος που ο πολιτισμός δέθηκε με τον αγώνα; «Είναι ένας αγώνας που αφορά κυρίως τη διατήρηση της ανθρωπιάς. Είναι ένα γεγονός – ο αγώνας των κατοίκων των Σταγιατών- που μετρά περίπου 15 χρόνια είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες ενέργειες για να δείξουμε και ιδίως σε μια τέτοια περίοδο ότι όταν μας προτείνουν σκοτάδι, εμείς απαντάμε με φως. Είναι μία στάση ζωής απέναντι στα πράγματα, που αφορά κάθε περίοδο. Είτε υπάρχει ο κορωνοϊός, οι περιορισμοί και τα μέτρα είτε όχι, όλοι μπορούμε και κυρίως μαζί μπορούμε», εξήγησε ο ίδιος.
Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού δεν είναι μόνο τοπικό, όπως ο γνωστός μουσικός υπογράμμισε, ούτε ο αγώνας είναι μόνο τοπικός. «Ο αγώνας στις Σταγιάτες είναι μια αφορμή για γενικότερο αγώνα προς την ιδιωτικοποίηση του νερού είτε στις Σταγιάτες, στην Ελλάδα, είτε στην Αμερική, είτε σ’ όλο τον κόσμο. Υπάρχουν οργανισμοί που κάνουν τον δικό τους αγώνα γι’ αυτό το θέμα. Είναι μία συμβολή, που αφορά κάθε άκρη της γης που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό», είπε ο κ. Γαούτσης.
Σε ότι αφορά το πολύπλοκο εγχείρημά του, μιας και η σύμπραξη όλων αυτών των καλλιτεχνών, ήθελε μεγάλη οργάνωση ο ίδιος επεσήμανε πως παρά τους περιορισμούς που υπήρχαν και το καλοκαίρι και παρά το γεγονός πως πολλοί καλλιτέχνες προσπαθούσαν να οργανώσουν κάποιες εμφανίσεις, κανείς δεν πτοήθηκε και όλοι ήταν ανοιχτοί να έρθουν στο στούντιο και να συμμετάσχουν.

«Η ανταπόκριση των καλλιτεχνών ήταν συγκινητική»

«Ως άνθρωποι φωτισμένοι γι’ αυτό που κάνουν, με ένα πάθος ακλόνητο δείξανε με μία ακόμη αφορμή, το φιλότιμο και την ανθρωπιά που είναι τα απαραίτητα συστατικά για να την πτοούμαστε. Η ανταπόκρισή τους ήταν συγκινητική», επεσήμανε ο κ.Γαούτσης και τόνισε πως όλα τα έσοδα του τραγουδιού θα ενισχύσουν οικονομικά τα δικαστικά έξοδα των κατοίκων των Σταγιατών.
Όσο για τον αγώνα όλων κι αν αυτός θα συνεχιστεί η απάντησή του ξεκάθαρη «όσο και να κοπιάσεις, όταν αγαπάς κάτι, όταν έχεις να κάνεις με έναν σκοπό που αφορά ανθρωπιστικά δικαιώματα, είναι ένας αγώνας που θα λήξει όταν αποσυρθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού και θα έρθουν όλα στην προτεραία κατάσταση».
Τέλος, σε ότι αφορά τα δικά του προσωπικά σχέδια, ο ίδιος ανέφερε πως με την παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να ξέρει τι σχέδια θα κάνει.

«Μιλάμε μόνο… για το αύριο. Το μεθαύριο
είναι πλέον σε αναμονή στη σκέψη μας»

«Αυτό που μπορώ να κάνω αλλά και όλοι οι καλλιτέχνες είναι να μιλάμε για το αύριο. Το μεθαύριο είναι σε αναμονή στη σκέψη μας. Είναι μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με αυτό το εγχείρημα. Στην παρούσα φάση αυτό με ενδιαφέρει περισσότερο από το καθετί. Ας ευχηθούμε να ξημερώσει μία μέρα όπου δεν θα παλεύουμε για τα αυτονόητα», κατέληξε ο ίδιος.
Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη διασκευή του «Νερού των Σταγιατών», είναι οι εξής: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βαλάντης Γαούτσης, Στάθης Δρογώσης, Νίκος Ζιώγαλας, Πολυξένη Καράκογλου, Παντελής Κυραμαργιός, Κώστας Λειβαδάς, Σαββέρια Μαργιολά, Ευτυχία Μητρίτσα, Γιώργος Παντελιάς (Κίτρινα Ποδήλατα), Μαριάννα Πολυχρονίδη, Σταύρος Σιόλας, Γιώργος και Νίκος Στρατάκης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Σταμάτης Χατζηευσταθίου.
Όπως και οι μουσικοί: Πιάνο: Άκης Κατσουπάκης, Πνευστά: Θύμιος Παπαδόπουλος, Ακορντεόν: Ντίνος Χατζηιορδάνου, Τρομπέτα: Τζώρτζης Μαυροειδής, Πρώτο βιολί: Φώτης Σιώτας, Δεύτερο βιολί: Εύρος Βοσκαρίδης, Κρουστά: Γιάννης Παπαγιαννούλης, Κοντραμπάσο: Νίκος Γύρας, Ακουστική κιθάρα: Κώστας Νικολόπουλος, Ηλεκτρική κιθάρα: Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου, Art Work: Εύρος Βοσκαρίδης.
Τη διασκευή και την ενορχήστρωση του τραγουδιού ανέλαβε ο Άκης Κατσουπάκης και τη βιντεοσκόπηση ο Αλέξανδρος Χρυσίδης. Η διασκευή του τραγουδιού του Αλκίνοου Ιωαννίδη «Το νερό των Σταγιατών» κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group.
Όπως τέλος αναφέρεται «πολλοί άνθρωποι συνέβαλαν ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο: Ο Χρήστος Ζορμπάς, που ήταν ο άνθρωπος- κλειδί για την εξασφάλιση του αφιλοκερδούς χαρακτήρα αυτής της ενέργειας από το στούντιο Sierra.

Ο Θοδωρής Κάτσικας και ο Βαγγέλη Λάππας που βοήθησαν καθοριστικά, στην επικοινωνία της ιδέας, ο εξαιρετικός πιανίστας κι ενορχηστρωτής, Άκη Κατσουπάκης, που διασκεύασε, ενορχήστρωσε και διηύθυνε με αξιοθαύμαστο επαγγελματισμό και συνέπεια, και ο Αλέξανδρος Χρυσίδης, ο οποίος με την ταλαντούχα ομάδα του ανέλαβε την ηχοληψία, τη βιντεοσκόπηση και τη φωτογράφηση όλων των στιγμών που έζησαν οι καλλιτέχνες τις 4 ολόκληρες μέρες ηχογραφήσεων και δουλειάς στο στούντιο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.