Βασ. Κόκκαλης: Αποσπασματική λύση ο Φορέας Διαχείρισης των Υδάτων

Ζήτησε να γίνει εδαφολογικός χάρτης να οριοθετηθεί η γεωργική γη και να στηριχτούν τα χωριά

Αποσπασματική λύση χαρακτήρισε η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης των Υδάτων, που προβλέπει συγχώνευση των ΔΕΥΑ, με την ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να εξεταστεί η κατάσταση των εδαφών και των νερών στη Θεσσαλία και μαζί με την επιστημονική ομάδα να γίνουν προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του κάμπου, να οριοθετηθεί η γεωργική γη και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των χωριών που πλημμύρισαν και των εισοδημάτων των ανθρώπων, για να μη μεταναστεύσουν μαζικά οι κάτοικοι στις πόλεις.

Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή ερώτηση που έχει να κάνει με το μείζον που απασχολεί τον κάμπο της Θεσσαλίας, αλλά και όλη τη χώρα, που είναι η ερημοποίηση της υπαίθρου.

Ο βουλευτής είπε ότι ερημώνουν τα χωριά, λόγω έλλειψης νερού και της διάβρωσης των εδαφών, που με τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου έγιναν ακόμη χειρότερα τα πράγματα.
«Ο κ. Αυγενάκης απάντησε ότι η λύση στα προβλήματα αυτά είναι ο Φορέας Διαχείρισης Υδάτων. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, έχουμε απορίες, πιθανόν να υπάρχει ιδιωτικοποίηση των υδάτων», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ιδιωτικοποίηση προκύπτει από την συγχώνευση όλων των ΔΕΥΑ σε δύο ή τρεις σε όλη τη χώρα και από το γεγονός ότι μπορεί να μην μπορεί να σηκώσει το κράτος, όλη αυτή την οργανωτική δυνατότητα και τη δουλειά που απαιτείται, αλλά το μείζον είναι η ερημοποίηση τη Θεσσαλίας, καθώς από τον φορέα λείπει ένας πολύ βασικός φυσικός πόρος, που είναι το χώμα, το έδαφος.

«Εμείς προτείναμε ο Φορέας να είναι Εδαφοϋδατικών πόρων και δυστυχώς δεν πήραμε απαντήσεις. Σήμερα καλλιεργούνται τα προϊόντα στη Θεσσαλία, χωρίς να έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια μελέτη για την κατάσταση των εδαφών. Μετά τις πλημμύρες φανταστείτε πόσο επιτακτική είναι αυτή η ανάγκη, καθώς καλλιεργούνται προϊόντα που πιθανόν να μην αντέχουν στην κλιματική αυτή αλλαγή και τέτοιο σχεδιασμό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουμε», ανέφερε ο κ. Κόκκαλης.

Όπως είπε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει ένας σχεδιασμός, να εξεταστεί η κατάσταση των εδαφών και των νερών στη Θεσσαλία και μαζί με την επιστημονική ομάδα να γίνουν προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του κάμπου.
Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση παίζει παιχνίδι και αφήνει την ομάδα της HVA International που εκπονεί το master plan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, να γίνει ο κακός της υπόθεσης και πρέπει να πει τι θέλει, γιατί οι κάτοικοι στις παρακάρλιες περιοχές διαφωνούν με κάποιες προτάσεις, συμφωνούν με κάποιες άλλες.
Αντ’ αυτού όμως εξήγγειλε τον Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα καταργηθούν οι ΤΟΕΒ ή αν θα γίνουν συγχωνεύσεις όλων των ΔΕΥΑ.

Σήμερα ο κ. Κόκκαλης θα συναντηθεί με τον κ. Φάμελλο και τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ και ανέφερε ότι είναι έγκλημα το ότι δεν έχουμε οριοθετήσει την γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, ώστε να γνωρίζουμε σε ποια χωράφια θα ασκείται η γεωργική δραστηριότητα και σε ποια θα εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά, σε ποια θα εγκαθίστανται οι βιοτεχνίες, με συνέπια όλα αυτά τα είναι σε βάρος της παραγωγής του τόπου.
Ο βουλευτής αποκάλυψε στη Βουλή έκθεση του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2023, που αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τη συμφωνία για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030 και ανέφερε ότι είναι λογικό, από τη στιγμή που υποβαθμίζει τη γεωργική γη και δεν την οριοθετεί και από τη στιγμή που δεν προβαίνει στην κατάρτιση του εδαφολογικού χάρτη στη χώρα μας.

Ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των χωριών
Ο ίδιος είπε ότι οι αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και είναι σύμφωνοι ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις, αρκεί όμως η κυβέρνηση να διαβουλευτεί μαζί τους, να υπάρξει ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος και περιμένουν ένα σχέδιο με προοπτική, διαφορετικά θα έχουμε γενικά μετανάστευση από τα πλημμυρισμένα χωριά.
«Εάν δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένος σχέδιο πως θα στηριχτούν αυτά τα χωριά και τα εισοδήματα αυτών των ανθρώπων, που δεν θα μας το πουν οι Ολλανδοί, οι οποίοι θα προτείνουν κάποιες επιστημονικές λύσεις, δυστυχώς οι κάτοικοι θα φύγουν και θα ερημώσουν τα χωριά.

Για τη διάσπαση της Αριστεράς
Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τη διάσπαση του κόμματος και το νέο όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά», ο κ. Κόκκαλης είπε ότι εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία του Αλέξη Τσίπρα, της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού.
Όπως είπε από κει και πέρα θα κριθούμε όλοι για το έργο που προσφέρουμε και αυτά που πρεσβεύουμε και εκφράζουμε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις με τα στελέχη που αποχώρησαν και όπως είπε ο νέος πρόεδρος Στ. Κασσελάκης, ότι είναι καλό για την Ελλάδα εμείς θα το ψηφίζουμε και εκτίμησε ότι θα αντιστραφεί αυτή η τάση των ποσοστών που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.