Η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους άρχισε πλέον από τα φαρμακεία για τους ασθενείς, με τους φαρμακοποιούς να τονίζουν ότι πρόκειται για μία κίνηση προς τη θετική κατεύθυνση, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Γιώργος Βογιατζής, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή.
Πλέον, ασθενείς θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους εντελώς δωρεάν μέσω των φαρμακείων, με την αρχή να γίνεται με φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως αναφέρει ο κ. Βογιατζής, επισημαίνοντας ότι πάντα ο κλάδος των φαρμακοποιών θέλει να χορηγούνται τα φαρμακευτικά σκευάσματα από τον φυσικό τους χώρο που είναι το φαρμακείο.
«Οι φαρμακοποιοί είναι οι πλέον καταρτισμένοι επιστήμονες για την χορήγηση των σκευασμάτων και για να δίνουν οδηγίες στους ασθενείς. Οπότε είμαστε υπέρ για μία διαδικασία που είχε εξαγγελθεί το καλοκαίρι του 2024. Τον Ιούνιο ξεκίνησε η διάθεση των ΦΥΚ μέσω αποστολής σε διάφορες περιοχές με κούριερ, το οποίο παρουσίασε πολλά προβλήματα στην πορεία και από τον Δεκέμβριο βγήκε υπουργική απόφαση που μπήκαν και τα φαρμακεία στη διάθεση τους» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η διαδικασία
Η διαδικασία δεν περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα υψηλού κόστους, αλλά συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ αναμένεται να προστεθούν στη συνέχεια και άλλα σκευάσματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών Μαγνησίας, η διαδικασία για τους λήπτες είναι απλή. Οι ασθενείς με συνταγή για ΦΥΚ θα συνδέονται στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ (fyk.eopyy.gov.gr), με τους κωδικούς Taxis και θα γράφουν τον αριθμό της συνταγής. Στη συνέχεια θα τους παρουσιάζεται μια λίστα με τα φαρμακεία που είναι στην περιοχή τους και θα διαλέγουν από ποιο θέλουν να πάρουν το σκεύασμα.
«Στη Μαγνησία έχουμε μόλις τέσσερα φαρμακεία που έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία, οπότε ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο νησί και στο πιο απομακρυσμένο χωριό θα μπορεί ο ασθενής να τα παραγγέλνει και να τα παραλαμβάνει μέσω του φαρμακείου της περιοχής του. Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται ο ασθενής. Όταν θα τα παραλαμβάνει το φαρμακείο θα ενημερώνονται οι ασθενείς και θα πηγαίνουν να τα παίρνουν με τη συνταγή. Θα τα λαμβάνουν εντελώς δωρεάν, και τα φαρμακεία θα λαμβάνουν κάποια αμοιβή για την χορήγηση και την επεξεργασία των συνταγών αυτών» σημείωσε ο κ. Βογιατζής.
Όπως παράλληλα επεσήμανε: «Καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ πιο εύκολο για έναν ασθενή να πάει στον φαρμακοποιό του, να ρωτήσει και δύο πράγματα για το φάρμακο που παίρνει, όπως κάνουμε για όλα τα φάρμακα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που τα φάρμακα αυτά δεν τα δίναμε από τα φαρμακεία. Εφαρμόστηκε ουσιαστικά για κάποια φάρμακα τα οποία ήταν πολύ ακριβά. Στην πορεία μπήκαν και άλλα, τα οποία δεν είναι τόσο ακριβά, δηλαδή είναι ακόμη και πιο φτηνά παρασκευάσματα που δίνουμε ούτως ή αλλιώς από τα φαρμακεία, και ζητούσαμε επειδή είναι φάρμακα να δίνονται από τα φαρμακεία».
«Διαχρονικό πρόβλημα οι ελλείψεις που δεν λύνεται με ημίμετρα»
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας αναφέρθηκε και στις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν θα τελειώσει ποτέ, εκτός αν ληφθούν σοβαρά μέτρα και όχι ημίμετρα.
«Είναι ένα πρόβλημα που συνέχεια το αναδεικνύουμε και το παρακολουθούμε. Έχει υφέσεις και εξάρσεις, ανάλογα με την εποχικότητα κάποιων σκευασμάτων. Δυστυχώς όσο επιτρέπεται και είναι νόμιμη η εξαγωγή κάποιων σκευασμάτων από τη χώρα μας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελλείψεις, θα συνεχίσει να υπάρχει. Αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα από την πολιτεία, δυστυχώς δεν πρόκειται να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα» υπογράμμισε.
Το πρόβλημα, όπως σημείωσε ο κ. Βογιατζής διογκώνεται γιατί δεν τηρούνται και κάποιοι νόμοι. «Για παράδειγμα οι εταιρείες πρέπει να κρατούν επάρκεια αποθεμάτων τριών μηνών, για ένα σκεύασμα που κυκλοφορεί στη χώρα μας, που δεν γίνεται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχουμε μάθει όλοι να ζούμε και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με ημίμετρα» κατέληξε.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Χρυσόστομος Τρίμμης






























