Ιγνάτιος για Φυτόκο: «Να μη γίνει γκέτο και φυλακή αλλά χώρος φιλοξενίας»

Εκτίμηση ότι οι πρόσφυγες θα σεβαστούν απόλυτα το χώρο λατρείας

Την ευχή ο χώρος φιλοξενίας μεταναστών στο Φυτόκο να μη γίνει γκέτο, ούτε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ούτε φυλακή, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, που μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5», ενώ ζήτησε η πόλη να μείνει ενωμένη και να συμπεριφερθούμε στους πρόσφυγες με πολιτισμό και όπως αξίζει σε Ορθόδοξους και Έλληνες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πρόσφυγες θα σεβαστούν απόλυτα το χώρο λατρείας, εκτιμώντας ότι θα νιώσουν προστατευμένοι και πιο ασφαλείς.

«Είχαμε ξεκινήσει προσπάθεια προσευχής,
ευχής και κάποιων διαβουλεύσεων»

Ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ότι η απόφαση για να γίνει ο χώρος, κέντρο φιλοξενίας προσφύγων είναι θέμα της Πολιτείας και του Δήμου Βόλου, στον οποίο ανήκει ο τόπος αυτός. Αυτό που έχει να κάνει με την Εκκλησία, είναι ότι «επειδή είχαμε διαισθανθεί και βλέπουμε το πρόβλημα, τον τελευταίο καιρό, είχαμε ξεκινήσει μια προσπάθεια προσευχής, ευχής και κάποιων διαβουλεύσεων, προκειμένου να είμαστε ενωμένοι, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, αλλά να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ανθρώπινες συνθήκες και κυρίως ότι δεν θα διαταράξουμε τον ιστό της πόλεως τους κατοίκους, που είναι ειρηνικοί».

Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι ο χώρος του Αγ. Ανδρέα είναι καλύτερη λύση, σε σχέση με την πρώην Βαμβακουργία, διότι είναι περιφραγμένος, ισόπεδος και μπορεί να δεχτεί άμεσα οικίσκους, για να αποτελέσει τον τόπο της φιλοξενίας, ενώ έχει τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σύντομα ύδρευση και αποχέτευση, καθώς και να παράγεται φαγητό στο χώρο.

«Θέλω να πιστεύω ότι αν όλοι κρατήσουμε την ενότητα τη συνοχή μας, με εγγύηση της Πολιτείας ότι θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες, για τις οποίες κάποιοι θα αναλάβουν ευθύνη, θα είμαστε οι πρώτοι που θα διεκδικούμε τους πρόσφυγες», δήλωσε ο κ. Ιγνάτιος που πρόσθεσε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινα όντα, αλλά με ανθρώπινες ψυχές που έχουν πολιτισμό και δεν παύουν να είναι άνθρωποι του Θεού.

«Η πόλη να μείνει ενωμένη»

Ο ποιμενάρχης ζήτησε η πόλη να μείνει ενωμένη και να συμπεριφερθούμε με πολιτισμό και όπως αξίζει σε Ορθόδοξους και Έλληνες, που εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πρόσφυγες θα σεβαστούν απόλυτα το χώρο λατρείας και εκτίμησε ότι θα νιώσουν προστατευμένοι και πιο ασφαλείς.

Ο Μητροπολίτης ευελπιστεί ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στην περιοχή, γκέτο, ούτε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ούτε φυλακή. «Από μας εξαρτάται και η δική μας συμπεριφορά θα είναι αυτή, που θα επιτρέψει σ’ αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν ότι είναι σε ανθρώπινο περιβάλλον και ότι περιβάλλονται από ανθρωπιά. Είμαι βέβαιος ότι κι αυτοί θα σεβαστούν τη στάση μας και θα σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων», δήλωσε ο κ. Ιγνάτιος, προσθέτοντας ότι η παραβατικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με τους πρόσφυγες.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να δει ούτε γκέτο, ούτε φυλακή, αλλά έναν χώρο φιλοξενίας ανθρώπων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.