Αλλαγή στάσης του ΤΕΕ υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό

Προτάσεις για να προχωρήσει το έργο της αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και γενικότερα οι επενδύσεις στη χώρα θέτει προς συζήτηση ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, ο οποίος μιλώντας στη «Ν» διευκρινίζει πως ουδέποτε τα αρμόδια όργανα του Επιμελητηρίου υιοθέτησαν μελέτη για το εν λόγω έργο.

Το ΤΕΕ το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνίστησε στην κατεύθυνση της απόρριψης της πρότασης των επενδυτών με επικεφαλής τη Lamda για το Ελληνικό, έχοντας ως επιχείρημα μελέτη η οποία είχε παρουσιαστεί από τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου -δηλαδή τον σημερινό υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη- και η οποία υποστήριζε ότι ο σχεδιασμός που έχει προκριθεί είναι ασύμφορος για το ελληνικό Δημόσιο.

«Ναι» σε συμφωνία

Απαντώντας, ωστόσο, στο σχετικό ερώτημα της «Ν» ο σημερινός πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνει: «Κατ’ αρχάς, το ΤΕΕ δεν πρωταγωνίστησε σε καμία κατεύθυνση. Ισως πρωταγωνίστησε ο προηγούμενος πρόεδρος και νυν υπουργός. Επίσης, η μελέτη που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια μελέτη δύο επιστημόνων, η οποία είχε ανατεθεί από το ΤΕΕ, αλλά ποτέ δεν υιοθετήθηκε από οποιοδήποτε όργανο διοίκησης του ΤΕΕ. Θα μπορούσε να είχε ανατεθεί και σε δύο άλλους επιστήμονες που ενδεχομένως θα είχαν διαφορετική άποψη. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση, είναι ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το δημόσιο συμφέρον. Επειτα, όμως, από τη συμφωνία θα πρέπει να αρχίσει το έργο όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση πολλών κλάδων της αγοράς που τείνουν να εξαφανιστούν. Σε αυτήν την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας το ΤΕΕ, σαν τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης, θα είναι “παρών”, αποδεικνύοντας τον θεσμικό του ρόλο. Για να προχωρήσει το έργο απρόσκοπτα, προτείνουμε να δημιουργηθεί μία κοινή ομάδα που θα αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του έργου, αποτελούμενη από το ΤΕΕ, το Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια και τους Δήμους που συνορεύουν με το Ελληνικό, με συντονιστή το ΤΕΕ. Και επειδή το έργο είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, καλό θα είναι σε αυτή την ομάδα να συμμετέχουν επιπλέον οι Δήμοι Αθηναίων και Πειραιά».

Οι αδειοδοτήσεις

Οπως επισημαίνει επίσης ο κ. Στασινός, «το θέμα των επενδύσεων είναι πολυδιάστατο. Χρειάζεται σταθερό οικονομικό περιβάλλον, κάτι που δεν υπάρχει, χρειάζεται σταθερό φορολογικό καθεστώς και κατά το δυνατόν φιλικό προς τις επενδύσεις, που επίσης δεν υπάρχουν. Χρειάζεται επίσης διαδικασία αδειοδότησης χωρίς “γρηγορόσημα” και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Στα δύο πρώτα το ΤΕΕ μπορεί να καταθέτει προτάσεις, αλλά εξαρτώνται από τις προθέσεις και τις δράσεις της κυβέρνησης. Στο θέμα των αδειοδοτήσεων το ΤΕΕ προτείνει τη θέσπιση ηλεκτρονικής αδειοδότησης από την αρχή μέχρι το τέλος. Ετσι τελειώνουμε με τη διαφθορά και έχουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μετά το πετυχημένο ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων, το ΤΕΕ έχει ήδη έτοιμα τα ηλεκτρονικά συστήματα για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου. Περιμένουμε μόνο την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τις οικοδομικές άδειες και την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την ταυτότητα του κτηρίου. Επόμενο βήμα είναι οι άδειες λειτουργίας, οι οποίες πρέπει να απλοποιηθούν και να εκδίδονται ηλεκτρονικά. Αναφέρομαι και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και στις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες μπορούν να εκδίδονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του μηχανικού».

Προσέλκυση επενδύσεων

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισημαίνει ακόμη πως «τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι η απεριόριστη φυσική ομορφιά και η γεωγραφική της θέση. Ενδεικτικά, ο τουρισμός και όλες οι υποστηρικτικές και συνδεδεμένες δραστηριότητες, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα και η έξυπνη μεταποίηση είναι τομείς που μπορούν να στηριχθούν σε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα», ενώ προσθέτει: «Για την προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται να λύσουμε τα ζητήματα που προανέφερα, δηλαδή το σταθερό και φιλικό προς τις επενδύσεις φορολογικό καθεστώς και το θέμα της γρήγορης και χωρίς αναρίθμητα εμπόδια αδειοδότησης, που μπορεί να λυθεί με την ηλεκτρονική αδειοδότηση τόσο των οικοδομικών αδειών όσο και των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Λύσεις μέσα από το Κτηματολόγιο

Μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε και στο θέμα του Κτηματολογίου. «Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους τόσο με τα θέματα ιδιοκτησίας, άρα να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος το Κτηματολόγιο, όσο και με τα θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης. Για να το πω με απλά λόγια, πρέπει να ξέρει ο καθένας, είτε πολίτης είτε επενδυτής, τι μπορεί να κάνει και πού. Να βρίσκει ο καθένας εύκολα και γρήγορα, ηλεκτρονικά, με λίγα κλικ, τις χρήσεις γης που επιτρέπονται σε κάθε ακίνητο» σημείωσε ο κ. Στασινός και πρόσθεσε: «Η νομοθεσία υπάρχει, αλλά χρειάζεται δουλειά για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο ψηφιακό σύστημα. Πρέπει, όμως, η Πολιτεία να φροντίσει τώρα να δώσει λύσεις σε αυτές τις τρεις προϋποθέσεις ανάπτυξης: σταθερό και φιλικό φορολογικό πλαίσιο, ηλεκτρονική αδειοδότηση και χρήσεις γης. Αλλιώς οι επενδυτές θα έρχονται και θα φεύγουν τρέχοντας. Οπως, δηλαδή, συμβαίνει μέχρι σήμερα».

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.