«Βίαιη» συγκέντρωση στο λιανεμπόριο

Αδύναμος να αντιδράσει ο επιχειρηματικός κόσμος υπό τις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες και ως εκ τούτου η καταστροφική εμπειρία της προηγούμενης και της εβδομάδας που διανύουμε πρέπει να λάβει σύντομα τέλος.

Η εικόνα που διαμορφώνεται παρουσιάζει βίαιη συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερους παίκτες. Αυτό τονίζεται από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία μελετά τις επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων στις μμε. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κάνει λόγο για έντονα αρνητικό κλίμα και δυσεπίλυτα προσκόμματα που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινή λειτουργία 280.000 επιχειρήσεων του κλάδου του εμπορίου και ιδιαιτέρως όσων δραστηριοποιούνται σε εισαγωγές και εξαγωγές.

Το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας κορυφώθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε εφαρμογή την προηγούμενη Δευτέρα και στην ουσία επέβαλε τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls – Target 2).

Κατά τον κ. Κορκίδη, η απώλεια 305,7 εκατ. ευρώ μόλις σε ένα δεκαήμερο μπορεί να αναπληρώθηκε μερικώς από την αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα και καύσιμα, σε κάθε περίπτωση όμως προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ στην αγορά, επηρεάζοντας επί τα χείρω την ψυχολογία καταναλωτών και επιτηδευματιών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, η καταγεγραμμένη μεσοσταθμική συρρίκνωση του κύκλου εργασιών σε βασικές ομάδες προϊόντων του λιανικού εμπορίου (εκτός τροφίμων και καυσίμων) κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε ξεπερνά το 70%.

Η εν λόγω κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων το δεκαήμερο 27/6-7/7 σε σύγκριση με την υπό εκτίμηση καταναλωτική δαπάνη που θα λάμβανε χώρα σε μία υπό κανονικές συνθήκες εβδομάδα του Ιουνίου-Ιουλίου, συνιστά μέρος μόνο των καταστροφικών συνεπειών παρακινδυνευμένων και αμφιλεγόμενων, ως προς τα αποτελέσματα που παράγουν, αποφάσεων.

Η αναγωγή των ζημιών

Ειδικότερα, το επιστημονικό Ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας επιχειρεί να αποτυπώσει με αριθμητικά δεδομένα τις άκρως επιζήμιες συνέπειες στις επιχειρήσεις λιανικής από τη λήψη των μέτρων, η υιοθέτηση των οποίων δεν πρέπει να επαναληφθεί ξανά στο μέλλον.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, υπογραμμίζεται αρμοδίως, εκείνο που απαιτείται για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας με τους εταίρους μας, η οποία θα άρει τα αδιέξοδα και θα εγγυάται την ομαλή λειτουργία της αγοράς και των εσωτερικών της μηχανισμών. Τα βασικά συμπεράσματα του ΙΝΕΜΥ έχουν ως εξής:

* Ο τζίρος του Ιουνίου 2015 θα είναι μειωμένος κατά 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Οι πωλήσεις καταστημάτων λιανικής του μηνός Ιουνίου ανέρχονται στα 3,257 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 40% ή αλλιώς τα 1,31 δισ. ευρώ προέρχονται από επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται στους κλάδους των τροφίμων και καυσίμων. Η αναγωγή του συγκεκριμένου ποσού σε δεκαήμερη βάση ισοδυναμεί με 436,7 εκατ. ευρώ καταναλωτικής δαπάνης, η οποία εξαιτίας των δυσμενέστατων συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία εκτιμάται πως θα καταποντιστεί σε 10ήμερη βάση στα επίπεδα των 131 εκατ. ευρώ.

* Η πρωτοφανής αυτή συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων κατά 70% μπορεί να βασίζεται σε εκτιμήσεις, οι οποίες όμως επιβεβαιώνονται στο ακέραιο από την ανύπαρκτη σχεδόν εμπορική δραστηριότητα των καταστημάτων και της απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες τους.

* Σε αντίθεση με τη γενική εικόνα καταρράκωσης των πωλήσεων, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των τροφίμων και των καυσίμων, σε αγαθά δηλαδή πρώτης ανάγκης, όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες καταστάσεις εμφανίζουν σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών τους. Η ανελαστικότητα των εν λόγω δαπανών συντελεί, σύμφωνα πάντα και με δηλώσεις επιχειρηματιών των συγκεκριμένων υποκλάδων του λιανικού εμπορίου, στην άνοδο της ζήτησης κατά 20%. Συνέπεια της παραπάνω εξέλιξης αποτελεί η επιπρόσθετη δαπάνη 131 εκατ. ευρώ το χρονικό διάστημα 27/6-7/7 για τρόφιμα και καύσιμα.

Στρεβλώσεις λειτουργίας στην αγορά

Η ΕΣΕΕ καταγράφει τις στρεβλώσεις στην καθημερινή λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι έχουν άμεση επίδραση στην προσπάθεια επιβίωσής τους, διογκώνοντας με αυτόν τον τρόπο τάσεις συγκέντρωσης στην αγορά και εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μπροστά στον κίνδυνο εξαΰλωσης της ελάχιστης εναπομείνασας ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επαναλειτουργία των τραπεζών και η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Παράλληλα αναφέρεται ότι το υποχρεωτικό κλείσιμο των πιστωτικών ιδρυμάτων (bank holiday) σε συνδυασμό με τη θέσπιση ημερήσιου ορίου αναλήψεων στα επίπεδα των 60 ευρώ ανά κάρτα από τα ΑΤΜ των τραπεζών, διαμόρφωσαν μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα ασφυξία στην αγορά.

Του Γιάννη Κανουπάκη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.