Η άνοδος του ευρώ «έριξε» τις ευρωαγορές

Βίαιη πτώση κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς δέχτηκαν πιέσεις από τον κλάδο των εμπορευμάτων, ενώ η αγορά επηρεάστηκε και από την άνοδο του ευρώ, η οποία πλήττει την ελκυστικότητα των μετοχικών τίτλων.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-1,20% υποχώρησε κατά 1,20% στις 6.946 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-3,21% κατέγραψε απώλειες 3,21% στις 11.433 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-2,59% έκλεισε πτωτικά κατά 2,60% στις 5.039 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,21% στις 397,30 μονάδες, με τον κλάδο των εξαγωγέων να κλείνει με σημαντική πτώση, λόγω της ανόδου του ευρώ.

Στο ταμπλό, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria υποχώρησε κατά 3,7%, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά της κέρδη το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αν δεν υπολογιστούν οι υπεραξίες που προέκυψαν από την πώληση του 4,9% της Citic, τα καθαρά κέρδη παρουσιάζουν άνοδο 52,8%, στα 953 δισ. ευρώ.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μετοχές των εταιρειών που έχουν καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως οι φαρμακευτικές. Η Merck υποχώρησε κατά 5%, ενώ Bayer και Volkswagen σημείωσαν απώλειες άνω του 3%.

Η Barclays σημείωσε απώλειες 1,7%, μετά την ανακοίνωση ότι σχημάτισε νέες προβλέψεις ύψους 800 εκατ. στερλινών, προκειμένου να καλύψει τυχόν πρόστιμα που μπορεί να της επιβληθούν στο πλαίσιο του σκανδάλου χειραγώγησης στην αγορά συναλλάγματος.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημερας, στις 103,7 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, έναντι προσδοκιών διαμόρφωσής του στις 103,9 μονάδες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε αμετάβλητος στο -4,9, ενώ η βιομηχανική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο -3,2, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για διαμόρφωσή της στο -2,8.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.