Πριν την 1/1/2016 δεν ισχύει το bail in, τονίζει η ΕΚΤ για την ανακεφαλαιοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα προκειμένου εν συνεχεία να κουρευτούν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους (το περίφημο bail in), εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Αυτό προκύπτει από απαντητική επιστολή της ΕΚΤ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία έχει στη διαθέσή του το ΑΠΕ.

Όπως αποδεικνύει και η εν λόγω ερώτηση γερμανού ευρωβουλευτή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και ο εποπτικός της βραχιόνας SSM (Single Supervisory Mechanism), δέχονται πιέσεις, από μερίδα του ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες κούρεμα των καταθέσεων και κυρίως των ομολογιούχων της.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, πριν την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ειδικότερα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής με την ερώτησή του ενδιαφέρεται να μάθει αν γίνεται, να επιβληθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή τραπεζικών ομολόγων, αλλά και να ληφθούν «πρόσθετα μέτρα» από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να μην διαρρεύσουν από τις τράπεζες κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ένα πιθανόν bail in.

Ωστόσο η επικεφαλής του SSM ξεκαθαρίζει στην απάντησή της ότι τέτοιοι θεσμοί δεν υφίστανται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Κατά συνέπεια τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον πριν από την 1.1.2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (η πεφίφημη BRRD).

Υπενθυμίζει δε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να «παγώσει» στοιχεία του παθητικού των τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις και τα ομόλογα) προκειμένου να καλυφθεί με αυτά ένα μέρος από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Πώς γίνεται αναστολή πληρωμών μιας τράπεζας στους πιστωτές της

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την αρμοδιότητα να αναστείλει τις πληρωμές μιας τράπεζας προς τους πιστωτές της εάν το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρόκειται να τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, είπε η επικεφαλής του συμβουλίου για την εποπτεία των τραπεζών της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει τη χρήση τέτοιων μέτρων…προκειμένου να αναστείλει προσωρινά τις πληρωμές προς τους πιστωτές από την τράπεζα για την οποία έχει προκύψει θέμα, εν αναμονή της έναρξης των διαδικασιών εξυγίανσης ή εκκαθάρισης» ανέφερε η Νουί σε επιστολή της προς ευρωβουλευτή, απαντώντας σε ερώτησεις για τις ελληνικές τράπεζες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.