Προέχει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

Στην άμεση υλοποίηση των προαπαιτούμενων του προγράμματος, αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών επικεντρώθηκαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της Ε.Ε. για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας Τζιάνι Πιτέλα προχθές και με τον πρόεδρο του Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς χθες έγιναν σε καλό κλίμα, δεδομένου ότι μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού για το τρίτο μνημόνιο οι τόνοι έχουν πέσει και όλοι τώρα εστιάζουν στο πώς θα βγει η Ελλάδα το συντομότερο από την ύφεση.
Βέβαια, τόσο ο κ. Σούλτς όσο και ο κ. Πιτέλα δεν παρέλειψαν να εκφράσουν στον πρωθυπουργό μια μικρή δυσφορία για το γεγονός ότι δεν «άνοιξε» τη συνεργασία της κυβέρνησης στα άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αλλωστε και οι δύο είχαν παροτρύνει δημόσια τον πρωθυπουργό προς αυτήν την κατεύθυνση το βράδυ της Κυριακής μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος.
Νομικά ζητήματα
Πάντως και οι δύο υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια από την πλευρά τους να ανταποκριθούν στο αίτημα του κ. Τσίπρα για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωβουλής στις αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος. Το όλο θέμα έχει τεθεί στην Κομισιόν και στον κ. Γιούνκερ, ο οποίος είναι σύμφωνος, ωστόσο, υπάρχουν νομικά προβλήματα που δυσκολεύουν αυτή την εμπλοκή, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Σε επίπεδο χωρών της Ευρωζώνης δεν έχει τεθεί ακόμη επίσημα, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των βορείων χωρών, που δεν θέλουν στα «πόδια τους» τους ευρωβουλευτές. Σε κάθε περίπτωση στο θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις.
Απαραίτητη η αλλαγή της ψυχολογίας
Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος Γιούνκερ αλλά και οι άλλοι συνομιλητές του πρωθυπουργού εστίασαν το βάρος τους στην οικονομία, δηλαδή στο πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να αλλάξει την ψυχολογία των πολιτών και των επενδυτών, ώστε η χώρα να βγει όσο το δυνατόν νωρίτερα από την κρίση.
Κυρίως ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε στον πρωθυπουργό ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τη χώρα, αφού θα κριθούν πολλά πράγματα.
Προετοιμασία για τις 5 Οκτωβρίου
Χθες στις Βρυξέλλες συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου. Η έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών να δώσουν εντολή στο κουαρτέτο για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης.
Η χθεσινή συνάντηση είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα και τις επόμενες μέρες οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τα προαπαιτούμενα θα ενταθούν εν όψει του Εurogroup.
Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, κυρίως ο κ. Γιούνκερ, πιστεύουν ότι πέρα από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που αποτελεί και θεσμική υποχρέωση της χώρας, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κινήσεις και ανοίγματα προς τους εγχώριους και ξένους επενδυτές. Τα κοινοτικά κονδύλια (35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020), τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αλλά και το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ των 315 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να δώσουν τη δική τους ώθηση στην οικονομία.
Ωστόσο, τον πρώτο λόγο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τον έχει η κυβέρνηση με τις κινήσεις που πρέπει να κάνει τονίζουν στις Βρυξέλλες, ενώ στην παρούσα φάση οι αξιωματούχοι και εταίροι είναι ικανοποιημένοι με τις επιλογές προσώπων του πρωθυπουργού στο οικονομικό επιτελείο.
Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν
Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι το κλειδί για την ανάκαμψη είναι οι μεταρρυθμίσεις και εν γένει η πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Σε πρόσφατη ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Χούμπολντ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις άσκησε έντονη κριτική στη χώρα μας για την αδυναμία της «επί χρόνια» να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές, γεγονός που -όπως είπε- είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευτεί σε βαθύτερη ύφεση.
Εξέφρασε δε την πεποίθησή του πως εάν αυτή τη φορά εφαρμόσει σωστά το πρόγραμμα, θα επιστρέψει στην ανάπτυξη «σχετικά σύντομα». Οπως είπε, φαίνεται πως «τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν», γεγονός που γεννά αισιοδοξία για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.