Προσπάθεια διαφύλαξης των 650 μονάδων στο Χ.Α.

Σε χαμηλούς ρυθμούς κινείται σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να αναδιπλώνεται και πάλι στα επίπεδα των 650 μονάδων, μετά τη χθεσινή ήπια άνοδο.

Ειδικότερα, στις 13:55, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,64% στις 650,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 9,2 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει πτώση 0,56% στις 188,71 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 0,11% στις 176,33 μονάδες.

Σήμερα είναι η τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ταλάντευσης του γενικού δείκτη στην περιοχή των 650 μονάδων, με την αγορά να δείχνει απρόθυμη να κάνει την ανοδική διαφυγή, αλλά και αποφασισμένη για την περιφρούρηση των επιπέδων. Ο τζίρος παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας αφενός την κατακόρυφη πτώση των αποτιμήσεων και αφετέρου την απροθυμία των δρώντων για trading πάνω στις στρατηγικές τους θέσεις.

Όπως άλλωστε αναφέρουν οι αναλυτές, ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε την εφαρμογή των προβλεπομένων από το 3ο μνημόνιο, ειδικά στο μέτωπο των φορολογικών επιβαρύνσεων (π.χ. ΦΠΑ νησιών), συντηρείται η αδράνεια ως προς την προώθηση μεταρρυθμίσεων, που είναι το μόνο πεδίο που μπορεί να μεταδώσει θετικά μηνύματα προς τους επενδυτές εντός και εκτός συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να αγνοηθεί και η θέση των εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι από τις 3 Αυγούστου (την ημέρα επανέναρξης των συναλλαγών) έως και σήμερα συνεχίζουν να μην έχουν τη δυνατότητα αγορών κάνοντας χρήση των υπολοίπων των τραπεζικών τους λογαριασμών. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι από την ημέρα που άνοιξε ξανά το ΧΑ ο μέσος ημερήσιος τζίρος έχει υποχωρήσει σχεδόν στο μισό, εικόνα που είναι πολύ πιο έντονη από τη διενέργεια των εκλογών μέχρι σήμερα.

Στο ταμπλό τώρα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΠΕ-2,24% Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,80% και Folli Follie μετατρέπονται σε μεγάλα «βαρίδια» για την αγορά, καθώς καταγράφουν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες για ΜΕΤΚΑ, ΜΕΤΚ-1,08% Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΤΕ-1,28% Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-1,31% ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ-1,36% ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-1,58% και Motor Oil.

Στον αντίποδα, η Eurobank σημειώνει σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 4,55%, η Βιοχαλκο είναι στο +2,65%, η Aegean, η Grivalia και η Εθνική σημειώνουν κέρδη άνω του 1%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.