Συνεδριάζει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο

Στο Λουξεμβούργο στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με θέμα την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά και την πορεία του κυπριακού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο τραπέζι του Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει το απόγευμα, θα τεθεί και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Χθες, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προέβη σε συστάσεις προς την Αθήνα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, σε συνάντηση που είχε η κ. Λαγκάρντ με ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στην Ουάσιγκτον, τέθηκε το ζήτημα της απεμπλοκής από το μνημόνιο.
Πάντως, οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το πλαίσιο απεμπλοκής της Ελλάδας από το μνημόνιο αναμένεται να είναι μακρές και πολύπλοκες, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν.
Βασική προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα, ώστε να εκταμιευθούν τα κονδύλια που είναι προγραμματισμένα.

Βασικό θέμα η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος
Βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup θα είναι, πάντως, η Κύπρος και η αξιολόγηση του δικού της προγράμματος.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή επί των δύο αναπομπών των δύο επιμέρους νομοσχεδίων που αφορούν τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, καθώς και τη διαδικασία εξέτασης των τεσσάρων νομοσχεδίων στο Ανώτατο Δικαστήριο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.