Σφοδρή αντίδραση της Αντιπολίτευσης για τις επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Για αλλοίωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, αναδρομική μείωση των συντάξεων, ψαλίδι των χαμηλών συντάξεων και «πολιτική απάτη» κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ερμηνεύοντας τα όσα προβλέπονται στην πρώτη εγκύκλιο για το Ασφαλιστικό βάσει των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Υπερασπιζόμενη τη θέση της η κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στη ΝΔ περί υποκρισίας, ενώ τονίζει ότι εργάζεται στην κατεύθυνση της συνολικής μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού με στόχο ένα δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για συνέχιση του έργου της καταστροφής των συντάξεων, εξηγώντας αναλυτικά τις προβλέψεις της νέας εγκυκλίου, αλλά και τι θα ακολουθήσει βάσει των δεσμεύσεων του μνημονίου, εξαπολύει και ο Δημ.Στρατούλης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΝΔ: Όσα έλεγαν προεκλογικά καταρρέουν

Για πολιτική απάτη κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ με αφορμή, όπως επισημαίνει, την αναδρομική μείωση των συντάξεων.

«Μετά την αναδρομική μείωση των συντάξεων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιό του, ομολογεί ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει συνταξιοδότηση μετά τα 67 χρόνια και μάλιστα με μειωμένη σύνταξη.»

» Όλα όσα έλεγαν προεκλογικά ο κ. Τσίπρας και ο συνέταιρός του κ. Καμμένος καταρρέουν. Η πολιτική απάτη αποκαλύπτεται καθημερινά βήμα-βήμα. Τις συνέπειές της, δυστυχώς, καλείται να πληρώσει ο Ελληνικός λαός» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Μάλιστα ο Γιάννης Βρούτσης της ΝΔ που είχε διατελέσει και υπουργός Εργασίας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, είπε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να ψηφίσει τις συγκεκριμένες αλλαγές στο Ασφαλιστικό τις οποίες χαρακτήρισε επώδυνες, ενώ τόνισε ότι αν η κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνέχιζε το έργο της οι αλλαγές αυτές δεν θα είχαν ποτέ καταστεί αναγκαίες.

ΠΑΣΟΚ: Αποδεικνύονται πιο τροϊκανοί από τους τροϊκανούς

Για σκληρή γεύση στις συντάξεις και πολλά-πολλά ψέματα μιλά το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του. Τονίζει δε ότι είναι μεγάλο ψέμα ότι εφαρμόζουν παλαιότερους νόμους. Έμφαση δίνει στη μείωση των χαμηλών συντάξεων αφού καταργείται το κατώτατο όριο για όσους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία κάτω των 67 ετών.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, «μετά την οριζόντια μείωση των συντάξεων που είδαν οι συνταξιούχοι αναδρομικά από 1/7/2015, έρχεται η δεύτερη πολύ σκληρή πραγματικότητα με δραματικές μειώσεις στις συντάξεις και ακραίες ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.»

»Αυτά προκύπτουν από την εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας, που εκδόθηκε χθες και διαψεύδει κάθε προσδοκία που είχαν καλλιεργήσει προεκλογικά οι κυβερνητικοί εταίροι για σχετική ‘λείανση’ των ρυθμίσεων, μέσα από τις ερμηνευτικές εγκυκλίους και αποφάσεις.»

»Συγκεκριμένα, και μεταξύ άλλων: Μειώνονται σημαντικά οι χαμηλές συντάξεις, αφού καταργείται το κατώτατο όριο για όσους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία κάτω των 67 ετών και μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτέρω ηλικιακού ορίου. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα παίρνουν βοηθήματα των 150-300 ευρώ αντί για συντάξεις μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

» Καταργούνται όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης για τα άτομα με βαριές αναπηρίες όπως τυφλοί,παραπληγικοί, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς κ.λ.π. και θα χρειαστεί να συμπληρώνουν πλέον το 67ο έτος ή το 62ο για μειωμένη, για να πάρουν σύνταξη!!!!!!

» Αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας των 62 και 67 ετών συνδεόμενα με τη μεταβολή του προσδόκιμου επιβίωσης και μάλιστα παρουσιάζεται η ρύθμιση αυτή ως εφαρμογή του νόμου 3863/2010. Πρόκειται για μια ακραία μεταβολή και ταυτόχρονα για μεγάλο ψέμα.

» Σε καμιά χώρα στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, άνω των 67 ετών. Είναι μεγάλο ψέμα ότι εφαρμόζουν παλιότερους νόμους, γιατί ο νόμος 3863/2010, ο και επονομαζόμενος νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, προέβλεπε τη σταδιακή μεταβολή των γενικών ορίων από τα 60 στα 62 και από τα 65 στα 67, εφόσον υπήρχε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Από τη στιγμή που αυτό έγινε και μάλιστα χωρίς καμιά σταδιακότητα από 1/1/2013, δηλαδή τα 60 στα 62 και τα 65 στα 67, καμιά απολύτως υποχρέωση δεν είχε η χώρα να προχωρήσει σε παραπέρα αύξηση των ηλικιακών ορίων».

«Είναι γεγονός, ότι όσοι πολέμησαν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι έκαναν λάθος. Οι ψευδαισθήσεις έλαβαν τέλος και οι κυβερνώντες αποδεικνύονται πιο τροϊκανοί και από τους τροϊκανούς» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Κυβέρνηση: Ψευδείς οι ισχυρισμοί της ΝΔ

Στη διάψευση των όσων υποστηρίζει η ΝΔ προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, κατηγορώντας τη ότι πρόκειται για εφαρμογή νόμων που η ίδια είχε ψηφίσει όταν ήταν κυβέρνηση.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση – απάντηση στη ΝΔ με τον τίτλο «περί δήθεν αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης» το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει:

«Οι ισχυρισμοί του κόμματος της ΝΔ περί δήθεν νέων αυξήσεων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν των αυξήσεων στις οποίες προέβη η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι απολύτως ψευδή, πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι καμία εγκύκλιος δεν αλλάζει νόμο!».

Αναλυτικότερα, συνεχίζει το υπουργείο:

Η πρόβλεψη του Ν.3863/2010 («νόμος Λοβέρδου») για ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας εκπληρώθηκε με το Ν. 4093/2012 («Μεσοπρόθεσμο» κυβέρνησης Σαμαρά) που αύξησε τα όρια από το 60ο στο 62ο και από το 65ο στο 67ο έτος ηλικίας. Η αναφορά στο προσδόκιμο όριο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό έχει προσδιοριστεί από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat, με αυστηρά επιστημονικά μετρήσιμα δεδομένα και έχει ενσωματωθεί στους προαναφερθέντες νόμους. Συνεπώς, δεν προκύπτει νέα αύξηση αυτών των ορίων ηλικίας ούτε από το νόμο, ούτε από την εγκύκλιο.
H εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες αφορά μόνο στα ποσά των κατώτατων ορίων συντάξεων γήρατος (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις) και όχι σε συντάξεις άλλων κατηγοριών (αναπηρίας, παραπληγικών, βαρέων κλπ).
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εργάζεται στην κατεύθυνση της συνολικής μεταρρύθμισης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης με σκοπό τη βιωσιμότητα και την ενίσχυσή του, έτσι ώστε να διαφυλαχθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και να τεθούν οι βάσεις για ένα δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα.
«Επιτέλους, και η υποκρισία έχει τα όριά της!» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Σφοδρή επίθεση από τον Δ.Στρατούλη

Για συνέχιση της καταστροφής των συντάξεων, μιλά ο Δημήτρης Στρατούλης της Λαϊκής Ενότητας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Η νέα μνημονιακή κυβερνητική εγκύκλιος συνεχίζει την καταστροφή των συντάξεων. Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας εφαρμόζει πλήρως το δεύτερο πακέτο μέτρων μείωσης των συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως προβλέπεται ρητά στο 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΑΝΕΛ, με στόχο την αφαίρεση από τα εισοδήματα των συνταξιούχων περίπου 2 δισ. ευρώ τον χρόνο» τονίζει ο κ. Στρατούλης σε ανακοίνωσή του.

Με αυτή την εγκύκλιο, εξηγεί, προωθούνται:

Περικοπή του μη ανταποδοτικού (δηλαδή του λεγόμενου προνοιακού) μέρους της κατώτερης σύνταξης καθώς και του ΕΚΑΣ σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67, δηλαδή μειώσεις έως και 41%. Η κατώτερη σύνταξη θα πάει για το ΙΚΑ από 486 ευρώ μηνιαία στα 338 ευρώ και στον ΟΓΑ η σύνταξη των 360 ευρώ θα μειωθεί μέχρι και 66%, ενώ οι αναπηρικές συντάξεις κυριολεκτικά θα σφαγιαστούν.
Περικοπή της κατώτερης σύνταξης για όλους τους νέους συνταξιούχους πάνω από 67 ετών από 486 ευρώ μηνιαία στα 390 ευρώ, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού της.
Πάγωμα της μειωμένης σύμφωνα με τα παραπάνω κατώτερης σύνταξης, έως το 2021 (πάγωμα 509.000 συντάξεων του Ι.Κ.Α.).
Αναδρομική Εφαρμογή από 1-1-2015 των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 και των έμμεσων ή άμεσων νέων, που επιφέρει η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων (εγγυημένη από το κράτος μόνο η βασική σύνταξη 360 ευρώ μηνιαία και μειωμένη ανταποδοτική σύνταξη λόγω χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης).
Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε από το 2022 και μετά η ηλικία που θα μπορεί κανείς να βγει στην πλήρη σύνταξη να είναι τα 67 έτη είτε τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης και τα 62 για μειωμένη, με ποινή πρόωρης συνταξιοδότησης που αυξάνεται από -6% ανά έτος σε -16%. Καταργούνται αναδρομικά μετά την 1-7-2015 όλα τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλος αριθμός θεμελιωμένων δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα.
«Είχε προηγηθεί» προσθέτει ο κ. Στρατούλης, «από 1η του φετινού Σεπτεμβρίου το πρώτο πακέτο κατεδάφισης των συντάξεων του 3ου μνημονίου με αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4% σε 6% στις κύριες και από 0% σε 6% στις επικουρικές συντάξεις, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και την επιβάρυνση των συνταξιούχων κατά 854 εκατ. ευρώ το χρόνο.»

» Ακολουθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα αντιασφαλιστικά πακέτα του 3ου μνημονίου, ώστε να ολοκληρωθεί η μετάλλαξη της κοινωνικής ασφάλισης από δημόσια, καθολική και αλληλέγγυα σε ατομική – κεφαλαιοποιητική και οι συντάξεις να μετατραπούν σε απλά φιλοδωρήματα, με μέτρα όπως:

Εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», δηλαδή νέα περικοπή από 1-1-2015 επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών.
Σταδιακή μείωση των δικαιούχων του Ε.Κ.Α.Σ. έως την κατάργησή του ως το τέλος του 2019, μέτρο που αφορά 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που θα ζουν πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας. Κατάργηση από το 2016 του Ε.Κ.Α.Σ. για το 20% των δικαιούχων, που το μηνιαίο εισόδημά τους θα μειωθεί 193 ευρώ κατά μέσο όρο.
Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων χρηματοδότησης ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και των παροχών με τις προϋποθέσεις του Ι.Κ.Α. για όλα τα ταμεία. Από τα μέτρα αυτά, θα έχουμε αυξήσεις των εισφορών σε ΟΓΑ (θα τριπλασιαστούν), ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, αφού θα επέλθει δραματική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στον ΟΓΑ – σήμερα αγγίζει το 85% των εσόδων του-, στο ΝΑΤ – σχεδόν 90% των εσόδων του- και στον ΟΑΕΕ.
Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο).
Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος εφαρμογής (2,6-3 δις το χρόνο, ήτοι 1,5% του ΑΕΠ) της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά την περίοδο 2010-2012.
Αύξηση επιτοκίου από 3% σε 5% και μείωση του αριθμού των δόσεων με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε βάρος των 300.000 οφειλετών, που ρύθμισαν οφειλές τους ύψους 5,66 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.
Κατάργηση αντιμνημονιακών συνταξιοδοτικών διατάξεων των ν.4325/2015 και ν.4331/2015, με τις οποίες επανήλθαν οι συντάξεις σε υπερήλικες ανασφάλιστους και ομογενείς, έγινε συμψηφισμός σύνταξης με οφειλές στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ κλπ.
Μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών –παροχών με στόχο την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό, καθώς και για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, σύνδεση των εισφορών με το εισόδημά τους».
«Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι στα μνημόνια δεν χωρούν ούτε κοινωνικά ισοδύναμα ούτε παράλληλα προγράμματα, που υποσχέθηκε προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση. Τα καταστροφικά μνημόνια ή τα εφαρμόζεις πιστά ή τα καταργείς. Ενδιάμεσος δρόμος, λόγω της ταπεινωτικής κηδεμονίας των δανειστών, δεν υπάρχει. Οι λαϊκοί αγώνες είναι σήμερα αναγκαίοι όσο ποτέ για να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτών των συνταξιοκτόνων μέτρων και να καταργήσουν τα μνημόνια και τη λιτότητα» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.