Alpha Bank: Εμπόδιο στις επενδύσεις οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης

Τις επιπτώσεις που έχει η αργή απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα στο επενδυτικό κλίμα αναδεικνύουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας που δόθηκε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σχολιάζοντας τη νέα ετήσια Έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας οι αναλυτές της Alpha σημειώνουν πως επιβεβαιώνει την περαιτέρω βελτίωση της δυνατότητας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας το 2014.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως ο τομέας, ωστόσο, στον οποίο η κατάταξη της χώρας παραμένει υπέρμετρα χαμηλή – στην 155η θέση το 2014 και το 2013 σε σύνολο 189 χωρών –είναι εκείνος της τήρησης των συμβάσεων και της προώθησης των δικαστικών υποθέσεων που προκύπτουν από την αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων. Ειδικότερα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο απαιτούμενος χρόνος εκδίκασης μίας υπόθεσης από 819 ημέρες το 2012 σε 1.580 ημέρες το 2014. Επίσης, η εκκαθάριση μίας εταιρείας και η επίλυση επιχειρηματικών διαφορών απαιτεί τώρα 3,5 έτη σύμφωνα με την Έκθεση, έναντι 2 έτη το 2010.

«Είναι προφανές ότι μία στάση ανοχής έναντι φαινομένων αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα και η συνεχιζόμενη αδυναμία ταχείας και αποτελεσματικής απονομής της Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για επιβολή των νομικών συνεπειών από την αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.