Αμερικανικό αέριο θα προμηθεύσει το FSRU της Αλεξανδρούπολης στην Ουκρανία από φέτος

Συμφωνία με έντονο γεωπολιτικό πρόσημο ανακοινώθηκε σήμερα (13.6.2024) μεταξύ της αμερικανικής Venture Global και της ουκρανικής DTEK ώστε να λάβει η Ουκρανία για πρώτη φορά εμμέσως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Το αμερικανικό φυσικό αέριο θα υγροποιείται στις εγκαταστάσεις της Venture Global στις ακτές των ΗΠΑ, θα μεταφέρεται με πλοία στην Ευρώπη, όπου θα αεριοποιείται σε τερματικά όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια θα ακολουθεί το δίκτυο αγωγών μέχρι την Ουκρανία για να βοηθήσει τη χώρα να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω του πολέμου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, πρόκειται για μη δεσμευτική συμφωνία 20ετούς διάρκειας που δεν διευκρινίζει συγκεκριμένες ποσότητες ετησίως. Πάντως, η Financial Times έγραψε ότι οι προμήθειες θα ξεκινήσουν ήδη από φέτος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι σχεδόν έτοιμο πλέον να λειτουργήσει εμπορικά, πράγμα που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα. Πρόκειται για έργο στο οποίο συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η βουλγαρική Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ.

Αντίστοιχα, ο κάθετος διάδρομος που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι μια αλυσίδα από υποδομές, όπως ο αγωγός IGB, που ξεκινούν στη Βόρεια Ελλάδα και καταλήγουν στη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Όλα αυτά ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ προωθούν νέες ρυθμίσεις με στόχο να πλήξουν το ρωσικό LNG. Σχετικό πακέτο κυρώσεων παρουσιάζει εντός των ημερών ο Λευκός Οίκος, ενώ η ΕΕ εξετάζει τις επιλογές της δεδομένου του ότι δεν θέλει να δει τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται ξανά.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.