Αυξήσεις στο εισόδημα θα δει η μισή Ελλάδα – Όλα τα ποσά για 4.800.000 νοικοκυριά

Μέτρα δυο δισεκατομμυρίων ευρώ με αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και φορολογικές ελαφρύνσεις για 4.800.000 νοικοκυριά προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024 που κατατέθηκε το πρωί της Τρίτης, στη Βουλή.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, κερδισμένοι είναι 1.340.000 μισθωτοί και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με παιδιά λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ, 1.800.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν αυξήσεις 3% πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες κατοικιών με ασφαλιστήρια συμβόλαια για φυσικές καταστροφές λόγω της μείωσης κατά 10% του ΕΝΦΙΑ και 663.000 δημόσιοι υπάλληλοι για την αναπροσαρμογή μισθών.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η «Απογευματινή» ο νέος προϋπολογισμός φέρνει αυξήσεις των κονδυλίων για την Υγεία και την Παιδεία λόγω της ενίσχυσης των εισπράξεων κατά 600.000.000 ευρώ από το νέο καθεστώς φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τον τουρισμό και παρατείνονται για έξη μήνες έως τον Ιούνιο του 2024, στον καφέ και τα ταξί. Αντίθετα, επανέρχεται στο 24% ο ΦΠΑ στα αναψυκτικά που παρέχονται από καταστήματα εστίασης.

Αναλυτικότερα, ο χάρτης με τους κερδισμένους των παροχών έχει ως εξής:

Δημόσιοι υπάλληλοι: Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εφαρμόζεται νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα και 663.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν κατά μέσο όρο αυξήσεις 6,5%. Το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο να ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 906.000.000 ευρώ, το οποίο ωστόσο περιορίζεται στα 570.000.000 ευρώ, λόγω των εσόδων που θα εισπραχθούν από ασφαλιστικές εισφορές και φόρο εισοδήματος στις αυξημένες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν την οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, την αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως, την αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% και την αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Συνταξιούχοι: Αυξάνονται στα επίπεδα του 3% οι συντάξεις από το νέο έτος για περίπου 1.800.000 συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Περίπου 750.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και δεν θα δουν πραγματική αλλά λογιστική αύξηση στις αποδοχές τους, θα λάβουν τον Δεκέμβριο του 2023 έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Παράλληλα, μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Φορολογούμενοι με παιδιά: Από τον Ιανουάριο του 2024 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν αύξηση καθαρών αποδοχών από 6,4 ευρώ έως 18,3 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το αν εργάζονται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό, γιατί με την αύξηση του αφορολόγητου θα μειωθεί το ποσό του φόρου που παρακρατείται κάθε μήνα. Το ετήσιο όφελος φτάνει τα 90 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 παιδί και τα 220 ευρώ για τους φορολογούμενους που έχουν δυο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Ιδιοκτήτες ακινήτων. Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με το μέτρο να πιάνει πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες.

Δικαιούχοι επιδομάτων: Μέσα στη χρονιά αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ τον μήνα).
Έρχονται τεράστιες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός, τα νέα ποσά
Μεγάλες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας φέρνει η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με στόχο από τις αρχές του 2024 αφενός να ισχύσει η διασύνδεση με τους μισθούς, αφετέρου να μην κόβεται το επίδομα στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στους μερικώς απασχολούμενους.

Οι αλλαγές που έχουν κλειδώσει από την επιτροπή που εισηγήθηκε το θέμα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του επιδόματος ανάλογα με την αμοιβή, όσο αφορά το ημερήσιο επίδομα ανεργίας, το οποίο δεν θα κόβεται για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνο, όσο και τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, σύμφωνα με την Απογευματινή:

Άνεργος που είχε μερική απασχόληση από 418 ευρώ, λαμβάνει επίδομα ανεργίας 359,25 ευρώ. Αν έχει σύζυγο και τρία τέκνα (τέσσερα προστατευόμενα μέλη δηλαδή), δικαιούται προσαύξηση 40% και το επίδομα θα είναι 503 ευρώ.
Άνεργος με εκ περιτροπής εργασία (δυο τρεις φορές την εβδομάδα) με μισθό κάτω από 209 ευρώ θα λαμβάνει επίδομα ανεργίας 239,5 ευρώ. Η επιδότηση στην κατηγορία των εποχικών διαρκεί 80 ημέρες.
Για ανέργους μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται σε 239,5 ευρώ από τον τρέχοντα μήνα. Στα παραπάνω ποσά επιδομάτων προστίθεται και οι προσαυξήσεις που δικαιούνται άνεργοί ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους, εφόσον δεν εργάζονται. Δηλαδή άνεργος λαμβάνει 479 ευρώ. Αν έχει σύζυγο και δυο τέκνα ως προστατευόμενα μέλη, δικαιούται το επίδομα προσαύξηση 30% και το τελικό ποσό θα είναι 622,7 ευρώ.
Στην περίπτωση που δεν επιλέξουν την επιδότηση των 80 ημερών, η διάρκεια της επιδότησης ακολουθεί αυτή των κοινών ανέργων και στην περίπτωση των παλαιών ασφαλισμένων εξαρτάται επιπλέον από τον αριθμό των ημερήσιων επιδομάτων που ελήφθησαν κατά την προηγούμενη τετραετία πριν από την έναρξη της επιδότησης. Δεν πρέπει δηλαδή να έχουν ληφθεί κατά την περίοδο αυτή πάνω από 400 επιδόματα.
Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα που μένουν άνεργοι θα λαμβάνουν το 50% του μέσου μισθού τους για διάστημα έξι μηνών, με την επιδότηση σταδιακά να μειώνεται στα σημερινά επίπεδα των 479 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας άνεργος με μέσες μηνιαίες αποδοχές 1.2000 ευρώ την τελευταία τριετία θα λαμβάνει με το νέο σύστημα 600 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες ανεργίας.
Οι αλλαγές προωθούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100.000.000 ευρώ με στόχο την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αναπροσαρμογής του επιδόματος ανεργίας. Να σημειωθεί ότι σήμερα όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις λαμβάνουν το 55% του βασικού ημερομίσθιου, ανεξαρτήτως πόσα χρόνια και πόσες εισφορές έχουν καταβάλει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.