Συμβιβαστική πρόταση, η οποία προέβλεπε την επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 15 έτη, κατέθεσαν στο χθεσινό Eurogroup οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, με το ΔΝΤ ωστόσο, να θεωρεί «ανεπαρκή» τη συγκεκριμένη λύση.
Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές με γνώση επί των χθεσινών, πολύωρων διαβουλεύσεων.
Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, σημειώνουν ότι η αδιαλλαξία του Ταμείου ήταν η κύρια υπεύθυνη για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα.
«Το ΔΝΤ έκρινε πως οι προτάσεις των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετές ώστε να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος βοήθειας» προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Η ένταξη του ΔΝΤ συνιστά «αναγκαία συνθήκη» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς αρκετά κράτη θεωρούν την εμπλοκή του Ταμείου ως απόδειξη αξιοπιστίας του προγράμματος.
Ωστόσο, η συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία κρίνεται απαραίτητη και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη η οποία θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές.































