Χατζηθεοδοσίου: Άνοιγμα των καταστημάτων εδώ και τώρα

«Εδώ και τώρα άνοιγμα των καταστημάτων, γιατί διαφορετικά οδηγούμαστε σε δονήσεις πολλών ρίχτερ στην οικονομία» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

​Ο πρόεδρος δήλωσε σήμερα τα εξής: «Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ουσιαστικά χάθηκε, καθώς ακόμα και αν ισχύσουν τα όσα ακούγονται για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 22/3 και μετά, θα μένουν ελάχιστες ημέρες μέχρι το τέλος της σχετικής προθεσμίας. Αυτό σημαίνει περίπου 4,5 δισ. ευρώ λιγότερα στην οικονομία για φέτος. Την ίδια ώρα βλέπουμε να μειώνονται και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ύψος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 που φτάνει μόλις τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το διαθέσιμο ποσό για την Επιστρεπτέα 5 ήταν 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα σε πολλούς κλάδους έχουν σταματήσει οι αναστολές των συμβάσεων των εργαζομένων, κάτι που σημαίνει ότι σε λίγο η ανεργία θα «καλπάζει». Και μην ξεχνάμε ότι κάθε μέρα που περνά, αυξάνονται οι υποχρεώσεις για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση και να φοβούνται για το αβέβαιο αύριο.

Αίτημα όλων των ανθρώπων της αγοράς, είναι ένα: «Όχι άλλες αναβολές στο άνοιγμα των καταστημάτων». Αρκετά πια με τα «ήξεις-αφήξεις» και όλες τις ασάφειες που περισσότερο μπέρδεμα προκαλούν και δεν φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, κρίνοντας πάντα από τα κρούσματα που παραμένουν πολλά. Ήδη κορυφαίοι επιδημιολόγοι δηλώνουν ότι η υπό προϋποθέσεις λειτουργία των καταστημάτων -δηλαδή με click inside ή διαφορετικά ¨παράδοση εντός¨- όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά βοηθά στην προσπάθεια που γίνεται για λιγότερο συνωστισμό.

Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημα μας και να είναι αυτό το τελευταίο διάστημα απραξίας των επιχειρήσεων μας που διανύουμε.

Μαθαίνουμε ότι στο εξωτερικό φορείς που εκπροσωπούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες -όπως πχ στη Γερμανία- ετοιμάζονται να στραφούν νομικά κατά κυβερνήσεων για το παρατεταμένο κλείσιμο. Είναι πραγματικά τραγικό να προσφεύγει κάποιος στη δικαιοσύνη για να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία. Ειδικά από την στιγμή που τα μέτρα στήριξης είναι ελάχιστα.

Αν δεν ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, όπως το «κούρεμα» οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε περίπου 200.000 «λουκέτα» τα οποία θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της ανεργίας και ακόμα πιο ασφυκτική πίεση της κοινωνίας. Θα μιλάμε δηλαδή για μία οικονομική λαίλαπα άνευ προηγουμένου. Για έναν σεισμό που θα απειλήσει την σταθερότητα της κοινωνικής συνοχής. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και -έστω και τώρα- να αλλάξει σχεδιασμό. Δεν αρκεί να ακούμε δηλώσεις κυβερνητικών σχετικά με τις προθέσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Έχουμε ανάγκη από πράξεις».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.