ΕΚΤ: Επιμένουν οι πιέσεις στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών

Παρά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, αλλά και τις προσπάθειες των τραπεζών να βελτιώσουν την κεφαλαιακή βάση τους, η κερδοφορία και τα επιχειρησιακά τους μοντέλα παραμένουν υπό πίεση. Αυτό επισημαίνει ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ στην αναφορά του για τα αποτελέσματα των τραπεζώνα από το 2016 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2018.

«Οι τράπεζες της Ευρωζώνης βρίσκονται ακόμη σε φάση προσαρμογής μετά την κρίση. Τα προβλήματα, που έχουν κληρονομήσει, τα χαμηλά επιτόκια και ο υψηλός ανταγωνισμός εξακολουθούν να λειτουργούν ως πρόκληση για την κερδοφορία πολλών σημαντικών τραπεζών της περιοχής» σημειώνει η ΕΚΤ, ενώ προσθέτει ότι οι δυνατότητες στρατηγικής διαχείρισης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

«Σε γενικές γραμμές οι τράπεζες με καλύτερες δυνατότητες στρατηγικής διαχείρισης έχουν παράξει υψηλότερες αποδόσεις την τελευταία τριετία… Πολλές τράπεζες πρέπει να βελτιώσουν περαιτέρω την διακυβέρνηση και τις επιδόσεις στη διαχείριση ρίσκου» σημειώνει η ΕΚΤ και καλεί τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης να λάβουν άμεσα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.