ΕΝΦΙΑ: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα λάθη – Πώς γίνονται διορθώσεις

Αναρτήθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση ή και ολόκληρο το ποσό. Ωστόσο, αρκετά και συχνά είναι τα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι σχετικά με την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Επομένως, καλό θα ήταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να ελέγξουν ξανά το εκκαθαριστικό τους, για τυχόν λάθη που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους.

Σημειώνεται ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει την δήλωση Ε9 του κάθε φορολογούμενου, oπότε όποιο λάθος εντοπίσουν οι φορολογούμενοι μπορούν να το διορθώσουν με τροποποιητική δήλωση του Ε9. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, με την προϋπόθεση η αλλαγή που θα προκύπτει να είναι μικρότερη από 300 ευρώ. Εάν η αλλαγή αφορά ποσό μεγαλύτερο των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος οφείλει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά του στην εφορία μέσω Taxis.

Πού εντοπίζονται τα περισσότερα λάθη
Απεικόνιση ακινήτου που έχει πωληθεί ή μεταβιβαστεί: Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν ενημερώσει το Ε9 τους για την μεταβίβαση ή πώληση ενός ακινήτου.
Λάθη σε ακίνητα που προέκυψαν από κληρονομιά: Σημειώνεται ότι τα ακίνητα που προκύπτουν από κληρονομιά πρέπει να απεικονιστούν το έτος που δημιουργήθηκε το δικαίωμα κληρονομιάς.
Αναγραφή λάθος τετραγωνικών και της ορθής κατάστασης του ακινήτου
Ημιτελή κτίσματα: Ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που καλείστε να πληρώσετε για ένα ημιτελές κτίσμα έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%
Όροφος: Πολλοί φορολογούμενοι ξεχνούν να συμπληρώσουν σε ποιον όροφο βρίσκεται το διαμέρισμα που τους ανήκει
Λάθος δήλωση των εμπράγματων δικαιωμάτων των ακινήτων τους (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία)
Μη αναγραφή του ποσοστού συνιδιοκτησίας

Διορθωτικές κινήσεις
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει ηλεκτρονική πύλη για να υποβάλουν οι φορολογούμενοι τροποποιητικές δηλώσεις για το Ε9 του 2020. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη μέσα από το «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα Taxis στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΑΑΔΕ. Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή των φορολογούμενων με κάποιο πρόστιμο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.