H Ε.Ε. θέλει να σώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα κλιμακώνουν την μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να σώσει το πολυμερές σύστημα διαπραγματεύσεων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρομ, παρουσίασε τις προτάσεις της κοινότητας για αναδιάρθρωση και ενίσχυση του ΠΟΕ, με στόχο να διατηρήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, δεσμευμένο στην παγκόσμια εμπορική τάξη, στη χάραξη της οποίας είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ΗΠΑ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στόχος των προτάσεων της Ε.Ε. είναι σύμφωνα με την κ. Μάλμστρομ να ενισχυθούν οι κανόνες του ΠΟΕ κατά των πολιτικών επιδοτήσεων, που δημιουργούν στρεβλώσεις στις εμπορικές ροές, να αναβαθμιστεί ο εποπτικός ρόλος του οργανισμού, αλλά και να αποτραπεί το αδιέξοδο στο σύστημα επίλυσης διαφορών.

Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν αναλυτικά στους εμπορικούς εταίρους σε σύνοδο, που οργανώνει ο Καναδάς και θα λάβει χώρα στη Βιέννη την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου.

«Παρά την επιτυχία του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δεν κατάφερε να προσαρμοστεί επαρκώς στη ραγδαία μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία» σχολίασε η Επίτροπος σε ανακοίνωση. «Ο κόσμος έχει αλλάξει και ο ΠΟΕ όχι. Έφτασε η ώρα να τον καταστήσουμε ικανό να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας» συμπλήρωσε.

Πέραν της μονομερούς επιβολής δασμών, ο Τραμπ έχει απειλήσει και με απόσυρση των ΗΠΑ από τον ΠΟΕ. Μία τέτοια εξέλιξη θα κατέφερε το οριστικό χτύπημα στον οργανισμό, ο οποίος όπως προειδοποιούν ειδικοί, έχει αφεθεί να «αργοπεθαίνει». Μένει να φανεί εάν η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων είναι αρκετή για να τον επαναφέρει στη ζωή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.