Nτράγκι: Κανένας λόγος αλλαγής της νομισματικής πολιτικής

Εύρωστη χαρακτήρισε την ανάκαμψη της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.

«Η κυκλική ανάκαμψη ενισχύεται διαρκώς, ενώ οι καθοδικοί κίνδυνοι περιορίζονται» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η οικονομία κινείται προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης. «Μέχρι πρότινος, η ανάπτυξη ήταν εύθραυστη και άνιση, ενώ πλέον είναι ισχυρή και διευρυμένη» έσπευσε να προσθέσει.

Κάνοντας ειδική μνεία στον πληθωρισμό, ανέφερε ότι «τα κριτήρια για την αξιολόγηση της κατάστασης, παραμένουν αμετάβλητα και δεν έχουν αλλάξει» και επεσήμανε πως «δεν υπάρχουν επαρκή και ικανοποιητικά στοιχεία για να παρεκκλίνουμε από την τρέχουσα πολιτική μας».

«Δεν υπάρχει λόγος να εξετάσουμε από τώρα, τη διαδικασία εξόδου από την τρέχουσα νομισματική πολιτική» τόνισε, παράλληλα, και επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερο επίπεδα, για μακρά χρονική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ, θα διατηρηθεί σε ισχύ έως τουλάχιστον τα τέλη του 2017. «Εάν οι προοπτικές γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το πρόγραμμα, τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και ως προς τη διάρκεια» πρόσθεσε.

Αναφερθείς στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, υποστήριξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις, εξαιρουμένου του κλάδου της ενέργειας, παραμένουν υποτονικές. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ανοδικής τάσης» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ο κ. Ντράγκι έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως στον τομέα των αγορών προϊόντων. «Για να αξιοποιήσουμε όλο το εύρος των νομισματικών μέτρων, θα πρέπει να συνεισφέρουν και άλλοι τομείς» σχολίασε, σχετικά.

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις στις χώρες της Ευρωζώνης, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν διαμορφώνει τη στρατηγική της, με βάση τα πιθανά εκλογικά αποτελέσματα.

Σχετικά με την αμερικανική κυβέρνηση, συνέστησε υπομονή, καθώς όπως εξήγησε, «δεν μπορούμε να καθορίσουμε την πολιτική μας, βασιζόμενοι σε εικασίες σχετικά με τις μελλοντικές αποφάσεις» της Ουάσιγκτον.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.