Προ των πυλών το πρόγραμμα της «κοινωνικής αντιπαροχής»

Το πρόγραμμα της “κοινωνικής αντιπαροχής” θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα του ευρύτερο σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στέγασης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή (15.03.24) στο newsit.gr, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε από πλευράς κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση της στεγαστική κρίσης πως “προσβλέπουμε στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει για την Κοινωνική Αντιπαροχή”.

Η ίδια τόνισε πως “είναι ένα πρόγραμμα που υιοθετεί μια ευρύτατα διαδεδομένη πρακτική σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα μας προσφέρει προσιτή σύγχρονη κοινωνική κατοικία. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις μέγιστες εγγυήσεις διαφάνειας, θα δίνεται η δυνατότητα μέσω διαγωνισμών, αξιοποίησης περιουσίας του δημοσίου για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας. Θα συνεχίσουμε ακόμη πιο στοχευμένα διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια καθώς αντιλαμβανόμαστε ως κυβέρνηση ότι η στέγαση είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό», τόνισε στο newsit.gr η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη.

Το πρόγραμμα αφορά στην ανέγερση κατοικιών με δαπάνες του αναδόχου και εκμίσθωση του ακινήτου σε δικαιούχους με προκαθορισμένα κριτήρια, σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ. Είναι σημαντικό διότι θα αξιοποιηθεί και ένα δημόσιο αποθεματικό κατοικιών, ενώ οι δικαιούχοι μισθωτές θα επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια και θα επιτρέπεται η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own).

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΔΥΠΑ, κου Σπύρου Πρωτοψάλτη, “η ΔΥΠΑ πήρε ως προίκα από τον πρώην ΟΕΚ συνολικά 11 οικόπεδα εντός σχεδίου σε περιοχές όπως Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη. Εμείς όλα αυτά τα οικόπεδα δεν θέλουμε να μείνουν αναξιοποίητα, αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε στεγαστικές ανάγκες των πολιτών.

Πρόκειται για μία διαδικασία που αξιοποιεί την δημόσια ακίνητη περιουσία για την κατασκευή κατοικιών που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο, και ήδη έχουμε ξεκινήσει την μελέτη για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, την υλοποίηση”.

Υπενθυμίζεται με βάση νόμο του 2022, η “Κοινωνική Αντιπαροχή” ορίζεται ως “σύμπραξη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο επί αδόμητου ακινήτου του φορέα και το αντάλλαγμά του συνίσταται στην εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου με την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος. Μετά το πέρας του χρόνου εκμετάλλευσης ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη φορέα».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δικαιούχοι μισθωτές επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, ενώ εκτός από την απλή μίσθωση των σπιτιών με χαμηλό ενοίκιο θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own).

Προβλέπεται ακόμη ότι:

– Η Κοινωνική Αντιπαροχή μπορεί να αφορά και δομημένα ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει και την κατεδάφιση των κτισμάτων, η οποία γίνεται με δαπάνες του αναδόχου.

– Το ποσοστό των οριζόντιων ιδιοκτησιών που εκμισθώνονται προς δικαιούχους αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 30% και 60% του συνόλου της ιδιοκτησίας.

– Η επιλογή του αναδόχου γίνεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης στην οποία περιγράφονται τουλάχιστον τα εξής:

α) το αδόμητο ακίνητο, τυχόν υφιστάμενα κτίσματα που ευρίσκονται εντός αυτού, και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου που πρόκειται να ανεγερθεί σε αυτό,

β) οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα συσταθούν και οι επιτρεπόμενες χρήσεις τους,

γ) τα κριτήρια συμμετοχής και επιλογής του αναδόχου,

δ) οι βασικοί όροι των συμβάσεων μίσθωσης μεταξύ του αναδόχου και των δικαιούχων, πλην του μισθώματος.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.