Σταϊκούρας: Ψυχραιμία για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός με το μικρότερο κόστος

Ψυχραιμία και ορθολογισμό συστήνει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κοροναϊού με το μικρότερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει ότι το παγκόσμιας κλίμακας πρόβλημα που ανέκυψε με τον κοροναϊό θέτει και την ελληνική οικονομία ενώπιον μιας δύσκολης κατάστασης υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “η ανοδική πορεία της οικονομίας είναι σκόπιμο να διασφαλιστεί”. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά στη σημαντική βελτίωση που σημειώθηκε το Φεβρουάριο στο δείκτη οικονομικού κλίματος ο οποίος βελτιώθηκε στις 113,2 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 ετών, κάτι που όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει ότι “το εφαρμοζόμενο οικονομικό σχέδιο εντός του υφιστάμενου πλαισίου, η διαχείριση των πολύχρονων θυσιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς και των δημόσιων οικονομικών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Η εξάπλωση του κορανοϊού εντείνει τον προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο καθώς κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το εύρος των δυνητικών επιπτώσεων και στην ελληνική οικονομία στη σκιά και της εικόνας κατάρρευσης που κυριαρχεί στην αγορά. Τις τελευταίες μέρες και το ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως και τα διεθνή σημειώνει πολύ ισχυρές απώλειες, με το γενικό δείκτη να κινείται πριν λίγο κάτω από τις 730 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 5,72% και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 7,48%.

Ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου που πέρασε πάλι πάνω από το φράγμα του 1%, σε μια περίοδο που εντείνεται στις αγορές η διάθεση αποφυγής ανάληψης ρίσκου. Παράγοντες της αγοράς αλλά και του οικονομικού επιτελείου συστήνουν ψυχραιμία καθώς είναι νωρίς να γίνει μια ρεαλιστική αποτίμηση της πιθανής ζημιάς στην πραγματική οικονομία. Η ίδια η αβεβαιότητα όμως είναι από μόνη της μια ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη σε μια χρονιά, που ειδικά για την ελληνική οικονομία όλα θα έπρεπε να κυλήσουν ρολόι. Χθες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας μιλώντας στο πρακτορείο Reuters σημείωναν πως προς στιγμήν δεν αλλάζει η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,4% που είναι η επίσημη πρόβλεψη της ΤτΕ. Η κυβέρνηση αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Πολλά κρίνονται τις αμέσως επόμενες μέρες καθώς θα προστίθενται νέα δεδομένα για τη δυναμική εξάπλωσης του ιού και την επίπτωση του στην πραγματική οικονομία.

Ήδη, διεθνώς, τα βλέμματα στρέφονται στις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις καθώς συνεχίζεται η κατρακύλα στις αγορές ενώ κλιμακώνεται η λήψη έκτακτων μέτρων από μεγάλες επιχειρήσεις. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε χθες πως η ΕΚΤ είναι ανήσυχη για τις εξελίξεις αν και είναι νωρίς ακόμη να αποτιμηθεί η επίπτωση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ εντείνεται ο προβληματισμός ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού για τον κίνδυνο να διολισθήσουν σε ύφεση μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Κάτι που αφορά ειδικά την Ευρώπη, όπου δοκιμάζεται η εύθραυστη ανάκαμψη.Εν τω μεταξύ χθες μετά την ανακοίνωση για αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως σε συνέχεια των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς, μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν.Όλα τα ζητήματα παρακολουθούνται στενά από το οικονομικό επιτελείο με διαρκείς συσκέψεις και με τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Σκυλακάκη να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, καθώς σταθμίζονται τα νέα δεδομένα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το feedback που θα έχει η ελληνική πλευρά για τα θέματα της οικονομίας και από την Ευρώπη. Την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup στις 5 Μαρτίου, όπου εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως ο νέος ιός και τα κτυπήματα υψηλής έντασης που καταφέρνει στην παγκόσμια οικονομία θα είναι το κεντρικό ζήτημα στο τραπέζι, όπως επίσης και στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.