Σταίκούρας: Σε 8 δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος το 2022

INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Εξετάζεται "κόφτης" για τον ΕΝΦΙΑ

Σε 8 δόσεις αναμένεται να αποπληρωθεί φέτος ο φόρος εισοδήματος με την πρώτη δόση να προσδιορίζεται για τον Ιούλιο. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ.

Όπως τόνισε την ερχόμενη εβδομάδα ο ίδιος, μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο θα έχουν επαφές με τον ΕΦΚΑ, την ΑΑΔΕ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να μπορέσουν οι λογιστές να έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ώστε από τον Μάρτιο να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σε δυο με τρεις εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η επίπονη άσκηση για τη νέα δομή του φόρου στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών, ενώ αναμένεται για το θέμα να γίνει και νέα σύσκεψη των εμπλεκόμενων την ερχόμενη εβδομάδα.. Πάντως, τόνισε ότι θα είναι μειωμένος κατά 50 – 60 εκατομμύρια ευρώ για φέτος. Επίσης, σημείωσε ότι εξετάζεται ο «κόφτης» εκεί που υπάρχει μεγάλη άνοδος των αντικειμενικών αξιών που συμπαρασύρει τον φόρο. «Θα δούμε ώστε να μην υπάρχει υπερβολική αύξηση σε περιοχές με άνοδο των αντικειμενικών αξιών» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών που επανέλαβε ότι θα ενσωματωθεί στον κύριο φόρο, ο συμπληρωματικός που αφορά περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Δε θέλησε να δώσει πάντως στίγμα για το τι θα γίνει για τα νομικά πρόσωπα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε περισσότερες δόσεις θα πληρωθεί φέτος. «Στόχος είναι να ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο με βάση τη συμφωνία με τους θεσμούς» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε σχέση με το πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων είπε ότι όταν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο «θα μονιμοποιήσουμε κάποιες από τις παρεμβάσεις που έχουμε ήδη προωθήσει. Τις μόνιμες μειώσεις τις διατηρούμε ώστε να βελτιώνουμε το εισόδημα των πολιτών» τόνισε σημειώνοντας ότι φέτος η αύξηση κατά 4 δισεκ. των εσόδων θα έλθει αποκλειστικά από την ανάπτυξη.

Τέλος ανέφερε ότι στα 38 δισεκ. ανέρχονται τα ταμειακά διαθέσιμα. «Βγαίνουμε ακόμη και στα δυσμενέστερα σενάρια για πολλούς μήνες» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας επαναλαμβάνοντας ότι η στήριξη στα νοικοκυριά για την ενεργειακή ακρίβεια θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Από το news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.