Τα κυβερνητικά σχέδια για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Τη μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) σε Αναπτυξιακή Τράπεζα εξετάζει η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου από την Ουάσιγκτον, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Παπαδημητρίου περιέγραψε την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως έναν φορέα που θα ενώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλους αντίστοιχους φορείς με διαθέσιμα κεφάλαια για να επιτύχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σημείωσε ότι έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICKS.
Την ίδια στιγμή, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι οι καταθέσεις του ΤΠ&Δ, που ανέρχονται στα 8,5 δισ. ευρώ, μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή βάση για την κεφαλαιακή διάρθρωση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι στην Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προστεθούν κεφάλαια και από αντίστοιχες τράπεζες της Ε.Ε., αλλά -όπως είπε και ο κ. Παπαδημητρίου- και από την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICKS.
Η μετατροπή του ΤΠ&Δ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί διαχρονικό σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία έλαβε το «πράσινο φως» μόλις στις 15 Ιουνίου με τη συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
1. Δεν θα είναι ανταγωνιστική προς το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα θα διαμορφώνονται πεδία συνεργασίας.
2. Θα έχει σημαντικό ρόλο: α) Ως μηχανισμός συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς και β) ως φορέας σχεδιασμού, συντονισμού, προτεραιοποίησης έργων και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.
3. Η δημιουργία του αναπτυξιακού τραπεζικού ιδρύματος θα γίνει με ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αποφασίσει το ΚΥΣΟΙΠ έπειτα από εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Έξοδος στις αγορές
Στο μεταξύ, ικανή για έξοδο στις αγορές, ακόμη και χωρίς να υπαχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θεωρεί τη χώρα μας ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.
Μιλώντας στο Bloomberg TV, σημείωσε: «Νομίζω ότι η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική σημασία παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης».
Παράλληλα, τόνισε ότι «υπάρχει όριο στο ποσό της χρηματοδότησης που θα μπορούσαμε να έχουμε από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Καλό θα ήταν να το έχουμε, αλλά εναπόκειται στην απόφαση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος και δεν αφορά στο πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, με βάση την έκφραση ενδιαφέροντος που έχω διαπιστώσει, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμα και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η προσδοκία για έξοδο στις αγορές είναι στο τέλος αυτού του χρόνου ή στις αρχές του άλλου. Τα spread μειώνονται δραστικά και το διετές και το δεκαετές.
Εξαρτάται από το πού θα βρισκόμαστε όταν το πρόγραμμα θα αρχίσει να αποδίδει, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο θα αυξηθούν λόγω του τουρισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.