ΥΠΟΙΚ: Εξοφλήστε ως τον Αύγουστο τους ιδιώτες

Με την επισήμανση ότι μέχρι και τον Αύγουστο θα πρέπει να εξοφληθούν στο σύνολο τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης καλεί όλους του δημοσίου να δώσουν ως τις 27 του μήνα τα σχέδια τους για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 -2022.

Μάλιστα στην εγκύκλιο του κ. Χουλιαράκη επισημαίνει το φαινόμενο , υπουργεία ασφαλιστικά ταμεία δημόσια νοσοκομεία ΟΤΑ και ΝΠΔΔ να συσσωρεύουν συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτι που επισημαίνεται και από την έκθεση συμμόρφωσης της Commission για την Τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αλλά υπεύθυνοι για την μη εξόφληση των ιδιωτών τις περισσότερες φορές δεν είναι το ΥΠΟΙΚ αλλά οι ίδιοι οι φορείς που έχουν δημιουργήσει τις οφειλές . Τούτο διότι το υπουργείο οικονομικών εγρκίνει τις πιστώσεις προς τους φορείς αλλά αυτοί καθυστερούν για μήνες την απόδοσή τους προς τους ιδιώτες.

Στην κατεύθυνση της οριστικής αντιμετώπισης παλιών και νέων οφειλών σε ιδιώτες προμηθευτές επιστροφές φόρων και ορίζεται ότι πέραν των στοιχείων εσόδων-εξόδων, θα καταγράφεται στην ειδική σειρά και το ύψος (stock) των συσσωρευμένων απλήρωτων υποχρεώσεων με διάκριση προς τρίτους και μη στο τέλος του προηγούμενου έτους, ακριβώς όπως κοινοποιείται και στην ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, στο ύψος των συσσωρευμένων οφειλών θα καταγράφονται όλες ανεξαιρέτως οι απλήρωτες υποχρεώσεις, ασχέτως αν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Αν και η υποχρέωση του υπουργείου οικονομικών είναι να έχει έτοιμο το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που δίνει την προοπτική της οικονομίας μέχρι και το 2022 μέχρι και τον Μαίο εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη κινητοποιεί από τώρα τον κρατικό μηχανισμό λόγω των ειδικών συνθηκών που συνιστά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο το ΜΠΔΣ 2019-2022 το υπουργείο ζητά από κάθε δημόσιο οργανισμό αναλυτικό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει την περιγραφή και αξιολόγηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων ετών (2016-2017), καθώς και τις προβλέψεις των δημοσιονομικών προοπτικών για α) το τρέχον έτος (2018), β) το έτος προϋπολογισμού (2019) και γ) τα τρία επόμενα έτη (2020-2022).

Όλα αυτά με γνώμονα -όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο -ότι η χώρα έχει δεσμευθεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2018-2022, οι οποίοι προβλέπουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ο σχεδιασμός δεν μπορεί να προβλέψει την παραμικρή δημοσιονομική χαλάρωση.

ΠΗΓΗ news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.